Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Βδομάδα υποψηφιοτήτων

Ανακοινώνουν Έρογλου και Ταλάτ για «προεδρικές εκλογές»

Τα δυο μεγάλα κομμάτια του παζλ των «προεδρικών εκλογών» του ερχόμενου Απρίλη αναμένεται πως θα αποκαλυφθούν πλέον και επίσημα τις αμέσως επόμενες μέρες στα κατεχόμενα. Ο λόγος για τις υποψηφιότητες των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου, η κάθοδος των οποίων ούτως ή άλλως θεωρείται σχεδόν βέβαιη εδώ και αρκετούς μήνες.Το σκηνικό για τον Έρογλου έχει προγραμματιστεί να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Τετάρτη με την Επιτροπή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας να εγκρίνει σε ειδική συνεδρία την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος (συνέρχεται σήμερα) που θα αφορά προφανώς την υποψηφιότητα Έρογλου.Τη βεβαιότητα ότι ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας θα κερδίσει με άνεση τις «προεδρικές εκλογές» εξέφρασε ο γ.γ. του κόμματος Ιρσέκ Κιουτσούκ. Λέγοντας πως ο υποψήφιος του ΚΕΕ θα υποδειχθεί την επόμενη βδομάδα ο κ. Κιουτσούκ είπε πως εκτός δραματικού απροόπτου στην «προεδρική» κούρσα θα κατέβουν μόνο οι Ταλάτ και Έρογλου υπογραμμίζοντας πως ο υποψήφιος του ΚΕΕ δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες και θα κερδίσει από τον πρώτο κιόλας γύρο. Ο κ. Κιουτσούκ (ο οποίος επανήλθε δριμύτατος μετά την καρδιακή προσβολή την οποία υπέστη προσφάτως) συμφώνησε πως ενόψει των «προεδρικών» οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διακοπούν για ένα χρονικό διάστημα.
Για την περίπτωση Ταλάτ οι διαδικασίες δεν θα έχουν κομματικό χαρακτήρα, καθώς η υποψηφιότητά του θα έχει το καθεστώς του ανεξάρτητου, προκειμένου αυτή να αντλήσει ψηφοφόρους από όσο το δυνατόν περισσότερο κομματικούς χώρους. Τ/κ δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ταλάτ ίσως επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τις επαφές που έχει (χθες και σήμερα) με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και πως θα ανακοινώσει την απόφασή του για επαναδιεκδίκηση της «προεδρίας» αμέσως μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα (σήμερα το απόγευμα), προκειμένου να σχηματισθεί η εικόνα ότι η υποψηφιότητα έχει τη στήριξη της 'Αγκυρας.
Το ζητούμενο ωστόσο του «εκλογικού» παζλ δεν είναι τόσο ο χρόνος ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων Ταλάτ και Έρογλου αλλά περισσότερο ποιες άλλες υποψηφιότητες θα τεθούν στο τραπέζι, περιορίζοντας το διπολισμό της αναμέτρησης και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για δεύτερο γύρο «εκλογών».Ως σφήνα στα σχέδια του Ντερβίς Έρογλου φημολογείται πως μπορεί λειτουργήσει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Τουργκάι Αβτζί (ο ηγέτης του ΚΕΜ προέρχεται από το ΚΕΕ) ή ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ερτουγρούλ Χασίπογλου (από το Δημοκρατικό Κόμμα) που θα ψαλιδίσουν (μικρό) μέρος του ρεύματος δεξιών ψηφοφόρων προς την υποψηφιότητα Έρογλου.
Στην αντίπερα όχθη τις ίδιες επιπτώσεις θα έχει για την υποψηφιότητα Ταλάτ ενδεχόμενη συνεργασία κεντροαριστερών κομμάτων γύρω από υποψήφιο λύσης (ακούγεται το όνομα του Μουσταφά Ακιντζί).





Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου