Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

«Πιο επιθετική πολιτική»

Αρθρο του Ρεσάτ Ακάρ στην Κίπρις


«ΜΕΤΑτο 1963 οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πέραν των 100 χωριών. Στα χωριά αυτά υπήρχαν τζαμιά. Τζαμιά είχαμε και στη Λευκωσία, το Ομεριέ και του Τακτακαλά. Κάποια από τα τζαμιά μας βομβαρδίστηκαν, κάποια άλλα κατέρρευσαν. Η Τουρκία, που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, δεν προσέφυγε στα Δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις από την ε/κ διοίκηση.
 Η διεύθυνση Θρησκευτικών Υπηρεσιών και η διεύθυνση του Εβκάφ δεν προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους τόπους λατρείας που κάηκαν και καταστράφηκαν. 200-300.000 Τ/κ ζουν στο εξωτερικό. Κανείς από αυτούς δεν προσέφυγε στα Δικαστήρια ζητώντας την καταδίκη του Μακαρίου αφού αυτός κατέλυσε τη Δημοκρατία του 1960. Ο Τεκές Χαλά Σουλτάν της Λάρνακας για πολλά χρόνια είχε παραμεληθεί και μόλις τελευταία επισκευάστηκε. Το Τζαμί Ομεριέ και τα ιστορικά χαμάμ που βρίσκονται στην ίδια περιοχή ανακαινίστηκαν προ τριετίας με κονδύλια των Ηνωμένων Εθνών. Το τζαμί του Τακτακαλά είναι ερείπιο. Εδώ και 46 χρόνια οι Τ/κ δεν ζήτησαν από κανέναν να λογοδοτήσει. Δεν σκέφθηκε κανείς να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Τουρκίας και να απαιτήσει από ευρωπαϊκά Δικαστήρια αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Ο χώρος όπου ανηγέρθησαν τα κτίρια του αεροδρομίου Λάρνακας ανήκει σε Τ/κ. Μεγάλος αριθμός ε/κ σχολείων, προσφυγικών κατοικιών έχουν ανεγερθεί σε τ/κ περιουσίες. Εκατοντάδες εστιατόρια, δημοτικά πάρκα βρίσκονται σε τ/κ περιουσίες. Μετά από όλα αυτά εμείς τι κάναμε;
Με την σκέψη ότι στο μέλλον θα υπάρξει πάρε-δώσε στο περιουσιακό, δείξαμε την καλή μας θέληση και δεν κάναμε τίποτα. Είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και δεν θέλαμε νέα προβλήματα. Από την πλευρά τους οι Ε/κ κατέθεσαν εκατοντάδες αγωγές στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και δεν φθάνει μόνο αυτό αλλά προ καιρού κατέθεσαν αγωγές και σε αμερικανικά Δικαστήρια. Υπάρχει και συνέχεια αφού τη φορά αυτή η Εκκλησία της Κύπρου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη απαιτώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία για τις εκκλησίες στο βορρά. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Μήπως να περιμένουμε να εξαντληθούν οι ατομικές προσφυγές και να υποχρεωθεί η Τουρκία να καταβάλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ή μήπως να μιμηθούμε και εμείς τους Ε/κ και να καταθέσουμε αγωγές; Μήπως ήλθε η ώρα να ακολουθήσουμε πιο επιθετική πολιτική;»


Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου