Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Διαρροή από Έρογλου

«Καπέλο» ο Οζγκιουργκούν στις επαφές Ταλάτ


Σε προσπάθεια του στρατοπέδου του Ντερβίς Έρογλου να χρωματίσει, εκ των προτέρων, με αρνητικά χρώματα το πακέτο προτάσεων Ταλάτ για την πτυχή της διακυβέρνησης, αποδίδεται η διαρροή προνοιών του πακέτου αυτού την περασμένη βδομάδα στον τουρκικό Τύπο. Κύκλοι προσκείμενοι στο «προεδρικό» αναφέρουν πως αρχική πρόθεση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν το πακέτο αυτό να γνωστοποιηθεί μόνο μετά την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενό του κοινοποιήθηκε στην ε/κ πλευρά την περασμένη Δευτέρα κατά τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ.Μετά τη διαρροή όμως στον τουρκικό Τύπο την περασμένη βδομάδα κι αφού από την περασμένη Τρίτη διαδιδόταν υπό τη μορφή ψιθύρου στα κατεχόμενα ότι ο Ταλάτ αποδέχτηκε την ε/κ πρόταση περί σταθμισμένης ψήφου, ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το πακέτο όντως επιδόθηκε στην ε/κ πλευρά τη Δευτέρα. Επισήμως, πάντως, το πακέτο αυτό επιδόθηκε στον Πρόεδρο Χριστόφια χθες από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.Την ώρα που ο κ. Ερτσακιτζά γνωστοποιούσε την υποβολή του πακέτου, τ/κ εφημερίδες που πρόσκεινται στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δημοσίευαν και την παρασκηνιακή διαβούλευση που προηγήθηκε της υποβολής. Όπως γράψαμε και χθες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε με τον Ταλάτ, δίδοντάς του το πράσινο φως για να υποβάλει το πακέτο. Ο κ. Ταλάτ απάντησε πως μια τέτοια υποβολή θα έδινε «προεκλογικό» πάτημα στον Ντερβίς Έρογλου κι ακολούθως ο κ. Νταβούτογλου επικοινώνησε με τον Έρογλο,υ για να πάρει την απάντηση πως «αν εσείς κι ο Ταλάτ αναλαμβάνετε την ευθύνη, τότε προχωρήστε».
Εν τω μεταξύ, τα προεκλογικά τερτίπια επηρεάζουν ακόμα και τις επαφές Ταλάτ στην 'Αγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθεί η εσπευσμένη μετάβαση του «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, στην 'Αγκυρα, προκειμένου να συμμετάσχει χθες κι αυτός στο δείπνο εργασίας του κ. Νταβούτογλου πλαισιώνοντας τον Τ/Κ ηγέτη. Η συμπερίληψη του κ. Οζγκιουργκούν στο δείπνο σίγουρα δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς για τη στάση της 'Αγκυρας ενόψει των «προεδρικών εκλογών», αν μάλιστα συνδυαστεί με την πρόσφατη πρόσκληση του Ντερβίς Έρογλου για επαφές με την τουρκική ηγεσία.Σε δηλώσεις του ο κ. Οζγκιουργκούν από τα κατεχόμενα φρόντισε να υπερτονίσει πως η «κυβέρνηση» Έρογλου συνεχίζει να αντιτίθεται με την πρόταση της σταθμισμένης ψήφου, λέγοντας ωστόσο πως τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Έριξε παράλληλα την μπάλα στον Τ/Κ ηγέτη, σημειώνοντας πως αυτός φέρει την ευθύνη για όσες δεσμεύσεις λαμβάνονται. Τέλος, υπογράμμισε ότι ο Ταλάτ θα πρέπει να αποφύγει παρόμοια βήματα που θα δεσμεύουν τον επόμενο Τ/Κ ηγέτη.
Ενοχλήθηκε με τα Θεοφάνια
«Μοναδικός στόχος των Ε/Κ είναι να δουν την Κύπρο ελληνικό νησί», υποστήριξε ο «υπουργός» εξωτερικών του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ε/Κ πολιτικών την Τετάρτη με αφορμή τη γιορτή των Θεοφανίων.Συγκεκριμένα ο κ. Οζγκιουργκούν είπε πως οι ευχές των Ε/Κ πολιτικών να καθαγιαστούν του χρόνου και οι θάλασσες στη βόρεια Κύπρο καταδεικνύουν τις προθέσεις των Ε/Κ με μετατρέψουν ολόκληρο το νησί σε ελληνικό. «Η ε/κ πλευρά επιμένει στο να παραγνωρίζει τις πραγματικότητες» είπε, επαναλαμβάνοντας τα περί δύο «λαών», δύο θρησκειών και δύο πολιτισμών στην Κύπρο. «Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό είναι μέσω της αποδοχής της πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών και του σεβασμού των θρησκειών και της πολιτιστικής κληρονομιάς» συμπλήρωσε και κάλεσε την ε/κ πλευρά να είναι «πιο ευαίσθητη και να μην εκμεταλλεύεται τις θρησκευτικές ημέρες και την πίστη για πολιτικά οφέλη».


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου