Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι χθεσινές απεργίες και διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύον θέμα. Αναφορά γίνεται επίσης στο θέμα των τουρκικής καταγωγής “υπηκόων” του ψευδοκράτους και τι θα γίνει με την “υπηκοότητά” τους μετά τη λύση, το δράμα 14 Σύριων μεταναστών που συνελήφθησαν σε πλοιάριο, τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί στο σταθμό λεωφορείων της κατεχόμενης Λευκωσίας, οι νέες αυξήσεις σε τέλη από το Μάρτιο κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Υπόσχεση στους ΤΔ (με καταγωγή από την Τουρκική Δημοκρατία) για ομοσπονδιακή υπηκοότητα», γράφει ότι οι ήρωες των «δυνάμεων της τ/κ ειρηνευτικής επιχείρησης» συναντήθηκαν χθες με τον «πρωθυπουργό» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για το θέμα της «υπηκοότητας» μετά τη λύση. Αλλού γράφει για ακόμη ένα περιστατικό σύλληψης λαθρομεταναστών που επέβαιναν σε πλοιάριο, το οποίο έμεινε από καύσιμα και μετά από επέμβαση της «ακτοφυλακής» συνελήφθησαν ο καπετάνιος και οι 14 Σύριοι για να απελαθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συντεχνία των δασκάλων KTÖS πραγματοποίησε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη «νομοθεσία» προσφυγοποίησης – όπως την ονομάζουν – και έφυγε από τη «βουλή» χωρίς να συναντηθεί με τον Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Προειδοποίηση στην κυβέρνηση», γράφει ότι η εβδομάδα άρχισε με απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ο ΓΓ της KTÖS δήλωσε χθες ότι αυτή είναι η δεύτερη προειδοποίηση που δίνουν στην «κυβέρνηση» για τη «νομοθεσία προσφυγοποίησης». Στην Τρίτη, είπε, θα έρθουν μαζικά και «θα σας επιβάλλουμε τη θέλησή μας». Σε άλλο θέμα μιλά για ντροπή γιατί στο σταθμό λεωφορείων της Λευκωσίας όπου διοργανώνεται η λαϊκή αγορά, οι πωλητές τα μάζεψαν κι έφυγαν αφήνοντας δεκάδες κιλά σκουπίδια από φθαρτά και λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο «δήμο», η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι 14 Σύριοι που συνελήφθησαν ως λαθρομετανάστες είχαν δώσει από 2000 δολάρια για τη μεταφορά τους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Βαριές αυξήσεις», γράφει ότι η αύξηση που δόθηκε στους μισθούς λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, έμεινε στις τσέπες των εργαζομένων μόνο ένα μήνα, καθώς από την 1η Μαρτίου, με απόφαση της «κυβέρνησης», αυξήσεις σημειώνονται σε δεκάδες τέλη, όπως στο κόστος έκδοσης για πρώτη φορά «ταυτότητας» του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε θερμό μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας πως ο αγωγός φυσικού αερίου είναι μια φτηνή εναλλακτική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εργαζόμενοι του «δήμου» Σίντας πραγματοποίησαν χθες προειδοποιητική απεργία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Στηρίξτε τη λύση», γράφει ότι η
«πρόεδρος» της «βουλής», Σιμπέρ Σιμπέλ που βρίσκεται στην Τεχεράνη για την Κοινοβουλευτική Ένωση του ΟΙΔ ζήτησε τη βοήθεια των ισλαμικών κρατών για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χθες και δημοσιεύει φωτογραφίες από αυτές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζιάν, δήλωσε πως μετά το σχέδιο Ανάν είναι η πρώτη φορά που έχουμε φτάσει σε ένα προχωρημένο επίπεδο στο Κυπριακό και χαρακτήρισε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε πολύ σημαντικό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Έρχονται βαριές ποινές», αναφέρεται σε όσους διαπράττουν ατασθαλίες και εκμεταλλεύονται τις θέσεις τους με κακό τρόπο. Αυτό, γράφει, προϋποθέτει ο νέος «ποινικός κώδικας» και αφορά τους «δημοσίους» υπαλλήλους και τις υποθέσεις ρουσφετιού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί στο «δημόσιο» την περίοδο του προεκλογικού συνεδρίου του κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρόκειται να μείνουν τώρα χωρίς δουλειά, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες, με τη στήριξη «βουλευτών» του ΚΕΕ εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη «βουλή». Όπως γράφει, οι υπάλληλοι αυτοί άλλαξαν ρότα και ζητούν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία να παραμείνουν. Αλλού αναφέρεται στην περίπτωση των 14 Σύριων λαθρομεταναστών και γράφει για δράμα στη θάλασσα.

http://www.ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου