Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Όλοι θέλουν τη λύση

Άρθρο του Ρεσάτ Ακάρ στην Κίπρις


ΕΝΩοι Τ/κ το 2004 ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν και μάλιστα σε ποσοστό 65%, γιατί σήμερα έχουν αλλάξει γνώμη; Πώς είναι δυνατόν ένα ποσοστό της τάξεως του 65% να μειωθεί στο 30%; Η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΚΑΝΤΕΜ διενήργησε τον Νοέμβριο δημοσκόπηση για λογαριασμό της Κίπρις συμφωνα με τα ευρήματα της οποίας, αν σήμερα υποβάλλονταν στους Τ/κ το σχέδιο Ανάν, θα το απέρριπταν. Πρέπει να απαντηθεί η ερώτηση: Γιατί αυτή η κατάσταση; Γιατί τέτοια αλλαγή; Αναμφίβολα, κυριότερος λόγος είναι η αρνητική στάση των Ε/κ. Το ότι απάντησαν «Όχι» στο δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα να κατατροπωθεί το ηθικό των Τ/κ. Ένας άλλος λόγος είναι η μη εκπλήρωση των υποσχέσεων της Ε.Ε. Δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις της: «Ψηφίστε υπέρ του σχεδίου και θα ανταμειφθείτε». Η απομόνωση συνεχίστηκε όπως και πριν το δημοψήφισμα. Τώρα τι πρέπει να γίνει;
Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επιτευχθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την ασφάλεια Ουδείς λέει: «Έχουμε διαιρέσει την Κύπρο και δεν πρόκειται να την επανενώσουμε». Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που δηλώνουν ότι επιθυμούν μια λύση που δεν θα επιτρέψει την επανάληψη των προ του 1974 γεγονότων. Οι Τ/κ είναι υπέρ των τουρκικών εγγυήσεων και απαιτούν δικαιώματα στη διακυβέρνηση. Οι κόκκινες γραμμές των Ε/κ αποκλείουν κάτι τέτοιο. Ειδικά το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου για τον τερματισμό των εγγυήσεων κατέστησε τις εγγυήσεις δυσκολότερο θέμα και από αυτό του περιουσιακού. Στο σημείο που φθάσαμε είναι αδύνατο οι δύο ηγέτες να φθάσουν σε λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μικροί συνεταίροι της κυβέρνησης του νότου καλούν την ηγεσία τους να τερματίσει τις συνομιλίες και ως εκ τούτου είναι αδύνατον οι δύο ηγέτες να προχωρήσουν σε ενδιάμεση συμφωνία. Η Ε.Ε. που επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να συμβάλει ούτως ώστε να επέλθουν αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα στο νότο. Θα πρέπει επίσης η Εκκλησία της Κύπρου να παύσει να ασχολείται με την πολιτική.
Για να γίνουν αυτά απαιτείται χρόνος. Αν γίνουν οι αλλαγές, τότε η λύση θα είναι ευκολότερη άσχετα αν στην εξουσία βρίσκεται ο Ταλάτ ή Ερογλου. Αν ο λαός αποφασίσει για τη λύση, ο ηγέτης είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει την απόφαση.




Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου