Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Αποδοχή με προϋποθέσεις


Οργιώδες παρασκήνιο στα κατεχόμενα για τη σταθμισμένη ψήφο
Μετά από παρέμβαση του Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον Ντερβίς Έρογλου δόθηκε το πράσινο φως στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να δηλώσει τη Δευτέρα ότι αποδέχεται κατ' αρχήν τη σταθμισμένη ψήφο


Τη χρυσή τομή μεταξύ της ανάγκης για επίτευξη προόδου στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης στο πλαίσιο των εντατικών διαπραγματεύσεων και της επιδίωξής του να μην υποσκάψει η πρόοδος αυτή την υποψηφιότητά του στις «προεδρικές εκλογές» αναζητεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.Σε αυτό το πλαίσιο, η εικόνα που εκπέμπεται για τις κινήσεις της τ/κ πλευράς είναι αρκετά συγκεχυμένη, καθώς κύκλοι των κατεχομένων αναφέρουν από τη μια ότι ο κ. Ταλάτ ήδη γνωστοποίησε (την προηγούμενη Δευτέρα) στον Δ. Χριστόφια ότι αποδέχεται την πρόταση για σταθμισμένη ψήφο, αλλά από την άλλη σημειώνουν ότι αυτή η αποδοχή είναι υπό προϋποθέσεις. Ο όρος που φέρεται να έχει τεθεί εκ μέρους του κ. Ταλάτ δεν είναι άλλος από το να αποδεχθεί η ε/κ πλευρά την ισχύ των τεσσάρων βασικών ελευθεριών (ελεύθερης εισόδου, διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας) για Τούρκους υπηκόους στο τ/κ κρατίδιο της επανενωμένης πλέον Κύπρου.Αυτή την εξέλιξη προφανώς εννοούσε ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, όταν (προχθές) αποκάλυπτε ότι ο Ταλάτ «μοιράστηκε με την ε/κ πλευρά νέες απόψεις όσον αφορά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και αναμένει τώρα απάντηση».
Πηγές από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι όντως ο Ταλάτ άναψε την περασμένη Δευτέρα το πράσινο φως για αποδοχή της πρότασης Χριστόφια και της σταθμισμένης ψήφου. Προφανώς για αυτό την επόμενη μέρα ο «υπέξ» του ψευδοκράτους ένιωσε την ανάγκη, χωρίς να υπάρχει δημοσίως σχετική συζήτηση, να τονίσει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας αντιτίθεται στην πρόταση για σταθμισμένη ψήφο, λέγοντας πως οι κινήσεις του Ταλάτ δεν θα πρέπει να δεσμεύουν τον επόμενο Τ/Κ ηγέτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χασάν Ερτσακιτζά, όταν γνωστοποιούσε τα περί νέων ιδεών, υπογράμμιζε ότι αυτές ετοιμάστηκαν σε συνεννόηση με την «κυβέρνηση» Έρογλου και την τουρκική κυβέρνηση,σπεύδοντας μάλιστα να τονίσει ότι ο Ταλάτ θα έχει σήμερα κι αύριο επαφές με τους Γκιουλ, Ερντογάν και Νταβούτογλου στην 'Αγκυρα για το θέμα των εντατικών διαπραγματεύσεων. Η αναφορά Ερτσακιτζά περί συνεννόησης Ταλάτ με την «κυβέρνηση» αποσκοπεί προφανώς στο να μη δοθεί δικαίωμα στον Ντερβίς Έρογλου να παίξει «προεκλογικά» το χαρτί της σταθμισμένης ψήφου.Στο παρασκήνιο των τ/κ κινήσεων φέρεται να έχει μέγιστη εμπλοκή ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα έδωσε (την 1η Ιανουαρίου) τηλεφωνικώς το πράσινο φως στον Τ/Κ ηγέτη να αποδεχθεί τη σταθμισμένη ψήφο. Στην ίδια τηλεφωνική συνδιάλεξη ο κ. Ταλάτ φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ότι δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο αν προηγουμένως δεν ενημερωνόταν ο Έρογλου. «Δεν θέλω δημόσιες αντιπαραθέσεις» φέρεται να είπε. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο Νταβούτογλου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Έρογλου, για να ξαναεπικοινωνήσει αργότερα με τον Ταλάτ λέγοντάς του πως ο «πρωθυπουργός» ενημερώθηκε συμφωνώντας, παρά τις αντιρρήσεις του, να κατατεθούν οι νέες ιδέες.


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου