Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Κερδίζει μόνο με θαύμα

Σε δεινή θέση ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Έπιασε δουλειά το επιτελείο του

Στρωμένος με ροδοπέταλα δείχνει να είναι ο δρόμος μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» του Απρίλη για τον Ντερβίς Έρογλο,υ σε αντίθεση με εκείνον του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τον οποίο δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι βάσει των σημερινών δεδομένων χρειάζεται ένα θαύμα για να επικρατήσει στην αναμέτρηση. Η δυσχερής κατάσταση για τον νυν Τ/Κ ηγέτη προσλαμβάνει χειρότερες διαστάσεις από λάθη σε επικοινωνιακό επίπεδο που διαπράττονται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως από τον ίδιο και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.Το επιτελείο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του οποίου φέρεται να ηγείται ο Τ/Κ Μεχμέτ Γιασίν και το οποίο ενισχύθηκε εσχάτως από επικοινωνιολόγους από την Τουρκία, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται δραστικές τομές στην επικοινωνιακή τακτική του Τ/Κ ηγέτη, προκειμένου να αναστραφεί ή έστω να μειωθεί η ψαλίδα των 15 - 20 μονάδων με τις οποίες δείχνει (βάσει δημοσκοπήσεων) να οδηγεί σταθερά την κούρσα ο Ντερβίς Έρογλου. Από τις πρόσφατες επαφές των Έρογλου και Ταλάτ στην 'Αγκυρα είναι πλέον σχεδόν δεδομένο ότι η 'Αγκυρα δεν προτίθεται δημοσίως και ενεργώς να διαλέξει στρατόπεδο, καθώς το ζητούμενο για την Τουρκία είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ή έστω η κατάρρευσή τους να μην αποδοθεί στην τ/κ πλευρά (έχει δοθεί σχετική διαβεβαίωση από Έρογλου), ενώ σε περίπτωση δημοψηφίσματος, η 'Αγκυρα επιθυμεί το οποιοδήποτε σχέδιο (όχι χειρότερο του σχεδίου Ανάν για τα τουρκικά συμφέροντα) να συνοδευτεί και πάλι με ένα «ναι» από την τ/κ πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η επικοινωνιακή ομάδα του Ταλάτ έχει υποδείξει την ανάγκη όπως οι παρεμβάσεις του ΡΤΚ για τις «προεδρικές» να περιορισθούν στο ελάχιστο, καθώς η «διακυβέρνηση» του κόμματος παραμένει ακόμα ως μελανό σημείο στην αντίληψη της κοινής γνώμης του ψευδοκράτους. Η υποψηφιότητα Ταλάτ θα πρέπει να φέρει με εμφανή τρόπο τη σφραγίδα του ανεξάρτητου υποψηφίου.Η αφετηρία σε επίπεδο «εκλογικών» ποσοστών για τα κόμματα και συνεπαγωγικά για τους υποψηφίους «προέδρους» έχει ως εξής: Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του οποίου ηγείται ο Ντ. Έρογλου, ουδέποτε έπεσε κάτω από το 30%, ενώ ο πυρήνας ψηφοφόρων του ΡΤΚ είναι πέριξ του 15%. Από εκεί και πέρα, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς (κατευθύνεται προς υποψηφιότητα Ταλάτ) κινείται πέριξ του 7%, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μεχμέτ Τσακιτζί στο 4% και το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του Τουργκάι Αβτζί στο 2%. Με λίγα λόγια, οι μετακινούμενες ψήφοι σε κάθε αναμέτρηση εντοπίζονται στο εναπομείναν περίπου 40%, στο οποίο ήδη έχει βάλει χέρι ο Έρογλου.
Το ζητούμενο αυτό τη στιγμή για το στρατόπεδο Ταλάτ είναι η υποβολή τρίτης υποψηφιότητας, η οποία να κινείται στο χώρο της Δεξιάς, προκειμένου ο Έρογλου να μην «εκλεχθεί» από τον πρώτο γύρο. Τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να παίξει ο Τουργκάι Αβτζί ή έστω υποψήφιος από το κόμμα του. Θα ήταν επίσης υποβοηθητικό να μην υποβληθεί υποψηφιότητα από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, προκειμένου τα ποσοστά Ταλάτ να μην κινηθούν σε απαγορευτικά και απογοητευτικά -για ανατροπές στο δεύτερο γύρο- επίπεδα.Ωστόσο, σε σχέση με τα κόμματα της Αριστεράς, το ΡΤΚ έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας επί «διακυβέρνησής» του (προσπάθησε να τα αποδυναμώσει), χωρίς να γίνονται κινήσεις επανόρθωσης μετά τις «βουλευτικές εκλογές».Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι η τάση που φαίνεται να υιοθετείται από στελέχη του ΡΤΚ όπως το κόμμα «παλέψει» μέχρι εσχάτων (για λόγους αξιοπρέπειας), προβάλλοντας εν είδει «καμικάζι» τις αρχές του κόμματος για το Κυπριακό, ανεξαρτήτως αν αυτή η προσέγγιση βλάπτει την υποψηφιότητα Ταλάτ. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι πως η μάχη έχει εκτός απροόπτου χαθεί και επομένως το ΡΤΚ που θα συνεχίσει να υπάρχει και την επομένη των «προεδρικών» χρειάζεται το επιχείρημα ότι προσπάθησε για τη λύση και πως για το ναυάγιο ευθύνονται οι εθνικιστές και η Τουρκία.
Το χαρτί των εντατικών διαπραγματεύσεων δείχνει να έχει καεί πλέον για τον Ταλάτ. Η επικοινωνιακή ομάδα του Τ/Κ ηγέτη έχει διαπιστώσει πως η εικόνα της επίτευξης προόδου στις συνομιλίες στο παρά πέντε, περισσότερο εκλαμβάνεται (από την κοινή γνώμη) ως αποτέλεσμα υποχώρησης της τ/κ πλευράς σε πρόνοιες του Κυπριακού. Βαρίδι για τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης είναι η παραδοχή Ταλάτ (μέσω βιβλίου) ότι έκλαψε από τη στεναχώρια του τη μέρα της απόφασης για ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ». Ήδη το ΚΕΕ χρησιμοποιεί το σύνθημα «ήρθε η ώρα να μιλήσουν όσοι στηρίζουν την ΤΔΒΚ».Ο Ταλάτ δεν θα πρέπει να αναμένει οφέλη από τις όποιες επαφές του σε επίπεδο ΕΕ ή από δηλώσεις στήριξης προς το πρόσωπό του από τις Βρυξέλλες. Η τ/κ κοινή γνώμη διακατέχεται (βάσει των δημοσκοπήσεων) στην πλειοψηφία της από αρνητικά συναισθήματα για την ΕΕ (θεωρώντας ότι δεν εκπλήρωσε την υπόσχεση για σπάσιμο των «εμπάργκο»). Οπότε, τέτοιες κινήσεις ενδέχεται να αποφέρουν οφέλη για τον Έρογλου παρά τον Ταλάτ.Σύμφωνα με Τ/Κ επικοινωνιολόγο (ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του), ο Έρογλου φαντάζει στα μάτια της τ/κ κοινής γνώμης ως μια ασφαλής επιλογή όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα είναι χειρότερο του σχεδίου Ανάν.


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου