Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αναγνώριση υπό όρους

Το 30,9% των Τούρκων δεν θέλουν αναγνώριση της Κύπρου
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου της 'Αγκυρας ποσοστό 40,7% των Τούρκων λέει ναι σε αναγνώριση, εάν λυθεί το Κυπριακό ή εάν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ


Να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Νότια Κύπρο; Το ερώτημα τέθηκε σε δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου της 'Αγκυρας ATAUM και η απάντηση ήταν «ναι, αλλά υπό όρους».Το 40,7% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι, εάν λυθεί το Κυπριακό». Το 14,6% απάντησε «ναι, με τον όρο η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ». Ωστόσο το 30,9% απάντησε «ποτέ να μην αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ το 13,8% δεν είχε άποψη.Ενδιαφέρουσες είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια χώρα θεωρείτε εχθρό της Τουρκίας;». Η Ελλάδα είναι τέταρτη στη σειρά με 6,1%. Το 37% θεωρεί εχθρό του τις ΗΠΑ, το 10,9% την Αρμενία και το 10,6% το Ισραήλ. Πέμπτη είναι η Γαλλία με 5,1% ενώ το 10,4% απάντησε ότι η Τουρκία δεν έχει εχθρούς!



Χάσανε και πάλι το μέτρημα
Γρίφος ο αριθμός των εποίκων που διαμένουν στα κατεχόμενα

Το θέμα του ακριβούς αριθμού των εποίκων επανήλθε για άλλη μια φορά στα κατεχόμενα, αυτή τη φορά όμως με αφορμή δηλώσεις «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους. Πρώτος ο «μουχτάρης» της εντός των τειχών κατεχόμενης Λευκωσίας παραδέχθηκε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα εκ Τουρκίας άτομα κατοικούν σήμερα σε αυτή την περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι ενώ κάποια σπίτια δηλώνονται πως ενοικιάζονται από τριμελείς οικογένειες, διαπιστώνεται πως στο καθένα από αυτά μένουν τέσσερις οικογένειες. Η «Αφρίκα» επικαλείται δηλώσεις του «υπουργού» οικονομικών Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε ότι είναι αδύνατον να υπολογιστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατεχομένων. Η εφημερίδα σημειώνει ότι επί Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο πληθυσμός υπολογιζόταν στις 260.000 και το κατά κεφαλήν εισόδημα στα 15.000 δολάρια. Ωστόσο, προστίθεται, αν ο υπολογισμός γίνει στη βάση των 700.000 ατόμων, τότε το κατά κεφαλήν εισόδημα θα μειωθεί στις 4-5.000 δολάρια.




Έρχονται οι 'Αραβες

Δύο «πρωτόκολλα» συνεργασίας υπέγραψε η τ/κ αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε πρόσφατα το Ομάν με το εμπορικό επιμελητήριο της χώρας. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, τα «πρωτόκολλα» προνοούν συνεργασία των δύο «χωρών» στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου. Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες αυτές κάνουν λόγο για εκατέρωθεν επισκέψεις αξιωματούχων και επιχειρηματιών σε ψευδοκράτος και Ομάν προκειμένου να διαπιστωθούν ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων. Εκπρόσωπος του «συμβουλίου επενδύσεων» του ψευδοκράτους δήλωσε πως συναντήθηκε με εκπροσώπους δυο εταιρειών του Ομάν που χειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων, γνωστοποιώντας πως προτίθενται να αποστείλουν για αναγνωριστικές επισκέψεις μέλη τους στα κατεχόμενα τον Φεβρουάριο ή το Μάιο.Η επίσκεψη της τ/κ αντιπροσωπείας προηγήθηκε αυτής του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άρχισε επίσημη επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι.Η «Γκιουνές» προβάλλει το θέμα με τίτλο «Μεγάλη επιτυχία στο Ομάν».



Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου