Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Σκληραίνουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό οι Τουρκοκύπριοι

Αποκαλυπτικά ευρήματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Σημερινής στα κατεχόμενα
*Τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού
*Απαισιόδοξοι για τις συνομιλίες
*Αρνητικοί για το Χριστόφια
*Προβληματίζονται για το περιουσιακό
Μεγάλη έρευνα, σε συνεργασία με το Τουρκοκυπριακό Ινστιτούτο Ερευνών KADEM, πραγματοποίησε η «Σημερινή» στα κατεχόμενα. Η έρευνα καλύπτει τις αντιλήψεις των Τ/κ για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, καθώς και τα κύρια θέματα των συνομιλιών. Καλύπτει, επίσης, θέματα εμπιστοσύνης προς τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και παράσταση νίκης για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο στα κατεχόμενα.

Σκλήρυνση παρουσιάζουν οι αντιλήψεις στα κατεχόμενα για το Κυπριακό. Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων και των «πολιτογραφημένων» εποίκων ευνοεί λύσεις διαχωρισμού. Ταυτόχρονα, πολύ λίγοι περιμένουν λύση από τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Η δημοτικότητα του Πρόεδρου Χριστόφια στα κατεχόμενα βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ενώ ο Ταλάτ θεωρείται μαριονέτα της Άγκυρας. Παρόλα αυτά, στο περιουσιακό σχεδόν οι μισοί Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι σε περίπτωση λύσης τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο παραδοσιακός ιδιοκτήτης και όχι ο σημερινός χρήστης.
Τέταρτη προτιμητέα λύση η διζωνική
Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ και η συνομοσπονδία αποτελούν τις πλέον αποδεκτές λύσεις για τους Τουρκοκυπρίους. Όπως και το καλοκαίρι του 2008, στη δημοσκόπηση της «Σ» η διχοτόμηση ήταν η προτιμότερη λύση. Όσον αφορά τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως την προτείνει επίσημα η δική μας πλευρά, την απορρίπτει εντελώς το 45% των ερωτηθέντων, το 15% την αποδέχεται υπό όρους, ενώ το 39% χωρίς επιφυλάξεις. Συνεπώς, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δική μας πλευρά είναι ότι το συμβιβασμό που έχει αποδεχθεί επίσημα, αυτό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τον απορρίπτει το 45% του «εκλογικού» σώματος στα κατεχόμενα. Σημειώνεται πως σε αυτό το «εκλογικό» σώμα, το 22% είναι έποικοι που έχουν «πολιτογραφηθεί» από το κατοχικό καθεστώς ως Τουρκοκύπριοι και έχουν δικαίωμα «ψήφου». Επισημαίνεται, επίσης, ότι από την επεξεργασία των απαντήσεων η διζωνική αποτελεί την 4η στη σειρά προτιμητέα λύση από τους Τουρκοκυπρίους, μετά τη συνομοσπονδία, τη συνέχιση του σημερινού στάτους κβο και τη διχοτόμηση.
Απορρίπτουν τη διζωνική οι ψηφοφόροι του Έρογλου
Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των ψηφοφόρων του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Έρογλου, σε ποσοστό 54%, θεωρεί την ομοσπονδία ως εντελώς απαράδεκτη. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι 40%, στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς 41%, ενώ στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μουσταφά Ακκιντζί μόλις 11%.
Γενικευμένη απαισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις
ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ απαισιοδοξία καταγράφεται ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους σε ό,τι αφορά την κατάληξη των συνομιλιών ανάμεσα στους Χριστόφια και Ταλάτ, καθώς μόνο το 14% εκτιμά ότι οι δύο ηγέτες θα καταφέρουν να συμφωνήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση της «Σ» τον Ιούλιο του 2008, όταν άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις, ανερχόταν στο 33%. Παρατηρείται, δηλαδή, μεγάλη πτώση της πίστης των Τ/κ για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.
Δυσκολότερο πρόβλημα το περιουσιακό
ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά οι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα θεωρούν το περιουσιακό ως το δυσκολότερο πρόβλημα των συνομιλιών(56%), ενώ ακολουθεί το εδαφικό με 22%. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Συνταγματικό θεωρείται ως το πιο δύσκολο πρόβλημα μόνο από το 8%.
«Πιόνι» της Άγκυρας ο Ταλάτ
ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκαλεί το εύρημα της έρευνας της «Σ» για την άποψη των Τουρκοκυπρίων, ως προς το κατά πόσο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μπορεί να ενεργεί στις συνομιλίες και να λαμβάνει αποφάσεις για το Κυπριακό, χωρίς προηγουμένως να παίρνει την έγκριση της Τουρκίας. Μόλις το 6% απάντησε ότι ο Ταλάτ έχει αρκετή ελευθερία κινήσεων, ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία (88%), ο Τ/κ ηγέτης είναι σε απόλυτο βαθμό εξαρτώμενος από την Άγκυρα και τις εγκρίσεις της Τουρκίας.
Πτώση της δημοτικότητας Χριστόφια
Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ του Προέδρου Χριστόφια στα κατεχόμενα παρουσιάζει θεαματική πτώση. Τον Ιούλιο του 2008, το 31% των Τουρκοκυπρίων είχε θετική γνώμη γι’ αυτόν, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 13%. Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχουν αρνητική γνώμη για τον κ. Χριστόφια.
Δύσπιστοι απέναντι σε εκ περιτροπής και σταθμισμένη
ΕΞΙ στους δέκα ερωτηθέντες διαφωνούν με την πρόταση Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη ψήφο. Στο κόμμα του Ντερβίς Έρογλου η διαφωνία φθάνει στο 73% και στο κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς στο 79%. Πιο θετικοί εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του Ταλάτ(διαφωνεί μόνο το 43%) και του κόμματος του Μουσταφά Ακκιντζί(διαφωνεί μόνο το 11%). Είναι πιθανόν οι απαντήσεις να οφείλονται στην αντίληψη ότι η σταθμισμένη ψήφος θα λειτουργήσει σε βάρος των δεξιών κομμάτων στα κατεχόμενα, τα οποία δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν ψήφους Ε/κ ψηφοφόρων μετά τη λύση.
Αποκατάσταση νομιμότητας στο θέμα των περιουσιών
ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκαλεί το γεγονός ότι το 38% των ερωτηθέντων στα κατεχόμενα υποστηρίζει πως τον πρώτο λόγο για την τύχη των περιουσιών, είτε των Ε/κ στα κατεχόμενα είτε των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, θα πρέπει να τον έχει ο παραδοσιακός ιδιοκτήτης και όχι ο σημερινός χρήστης. Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη το ποσοστό των εποίκων ανάμεσα στους ερωτηθέντες, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι μισοί Τουρκοκύπριοι θεωρούν ως πρωταρχικό το δικαίωμα του παραδοσιακού ιδιοκτήτη. Το 2008 σε παρόμοια ερώτηση, το 12% υποστήριξε την πλήρη επιστροφή των περιουσιών και το 16% τη μερική επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Υπάρχει, δηλαδή, αύξηση του ποσοστού των Τουρκοκυπρίων που αποδέχεται την αποκατάσταση της νομιμότητας στο θέμα των περιουσιών, παρά τη σκλήρυνση των θέσεών τους όσον αφορά τη μορφή λύση του Κυπριακού.
Θέλουν διατήρηση των εγγυήσεων
Η ΜΕΓΑΛΗ πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί διατήρηση των εγγυήσεων Ελλάδας-Τουρκίας-Βρετανίας και μετά τη λύση. Μόνο δύο στους δέκα υποστηρίζουν την κατάργησή τους, κάτι που καταδεικνύει πως οι Τ/κ διακατέχονται από αίσθημα ανασφάλειας και θεωρούν την Τουρκία σαν την προστάτιδά τους ακόμα και σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Η ΕΡΕΥΝΑ διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Σ» από το Τουρκοκυπριακό Ινστιτούτο Ερευνών KADEM, κατά την περίοδο 22-27 Δεκεμβρίου 2009, με αντικείμενο τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων για το Κυπριακό. Έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα. Το δείγμα ήταν 505, 18 χρονών και άνω, καλύπτοντας τις πέντε λεγόμενες επαρχίες στα κατεχόμενα.

  ΜΕΡΟΣ Α΄


Πηγή : http://www.sigmalive.com/







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου