Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ταλάτ το... φαβορί

Πρώτος ο Τ/Κ ηγέτης σε δημοσκόπηση του... ΡΤΚ
Νερά μπάζει η έρευνα που διενεργήθηκε εκ μέρους του ΡΤΚ και η οποία φέρνει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις «προεδρικές» του Ντερβίς Έρογλου


Στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στα κατεχόμενα όσον αφορά τις ελπίδες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να χτυπήσει με αξιώσεις τις «προεδρικές εκλογές» του Απρίλη, επικεντρώνεται τις τελευταίες μέρες η επικοινωνιακή τακτική του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.Σε αυτή την προσπάθεια, το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο νυν Τ/Κ ηγέτης διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι, όχι μόνο ο Ντερβίς Έρογλου δεν είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την «προεδρική» κούρσα (αίσθηση που επικρατεί εδώ και ένα χρόνο μετά την άνετη επικράτηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις «βουλευτικές εκλογές»), αλλά πολύ περισσότερο ότι ο τίτλος του φαβορί ανήκει στον Ταλάτ.Αποκορύφωμα αυτής της επικοινωνιακής τακτικής είναι η χθεσινή δημοσιοποίηση εκ μέρους του ΡΤΚ δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την τ/κ εταιρεία «Management Center» και η οποία φέρει τον Ταλάτ να προηγείται με βραχεία κεφαλή του Έρογλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, σε ερώτηση «ποιον από τους Ταλάτ και Έρογλου θα ψηφίζατε αν σήμερα είχαμε προεδρικές» το 25% των ερωτηθέντων υπέδειξε τον Ταλάτ και το 22% τον Έρογλου. Το 45% δήλωσε αναποφάσιστο και το 8% ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει. Μετά από στάθμιση ποσοστών ο Ταλάτ δείχνει να περνά με δυο ποσοστιαίες μονάδες το πολυπόθητο 50%, με τον Έρογλου να μένει στο 48%.Αν και ο γ.γ. του ΡΤΚ, Κουτλάι Ερκ, δήλωσε πλήρως ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της έρευνας (είναι η πρώτη εδώ και καιρό που δίνει προβάδισμα στον Ταλάτ), τ/κ κύκλοι ανέφεραν στον «Π» ότι η εν λόγω δημοσκόπηση είναι... «μαγειρεμένη». Εκτός του απαγορευτικού για συμπεράσματα υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων, άλλα στοιχεία που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η μη δημοσιοποίηση σημαντικών συστατικών της ταυτότητας της έρευνας (εύρος δείγματος, μέθοδος), ενώ φαίνεται πως πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της «Management Center» να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη για «εκλογές» (κάνει έρευνες για επιχειρήσεις).
Σε σχέση με το Κυπριακό, η έρευνα έδειξε πως το 29% επιθυμεί διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, το 24% συνομοσπονδία, το 19% αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», το 5% συνέχιση του στάτους κβο και το 4% ενσωμάτωση με την Τουρκία. Το 28% δήλωσε πως θα ψήφιζε ΅ναι΄ αν διεξάγονταν σήμερα δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και το 33% όχι (35% αναποφάσιστοι).



Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου