Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η εξιχνίαση ενός εγκλήματος τρία χρόνια μετά, η ενδεχόμενη συνεργασία των δεξιών κομμάτων ΚΚΕ και ΔΚ στις «τοπικές εκλογές» και οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα δεσπόζουν ως θεματολογία στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφορά γίνεται και στις χθεσινές επαφές στα κατεχόμενα του Προέδρου της τουρκικής ομάδας Γαλατάσαραϊ, την τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμπα – Ερντογάν, τη ρύπανση στη θάλασσα της Βοκολίδας κ.ά.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Έγκλημα εκ προμελέτης» αναφέρει ότι τρία χρόνια μετά η «αστυνομία» διαλεύκανε τον θάνατο της 39χρονης Σιουκράν Σαντραζάμ, η οποία στις 13/4/11 είχε βρεθεί νεκρή στο κρεβάτι της και συνέλαβε τον 46χρονο σύζυγό της που φέρεται να τη δηλητηρίασε και να την έπνιξε. Αλλού γράφει ότι η κίνηση «Συγκεντρωνόμαστε» έβγαλε την πρώτη της ανακοίνωση μετά το διορισμό του ηγέτη της, Κουντρέτ Οζερσάι, στη θέση του διαπραγματευτή, ο οποίος επιμένει στην υπόθεση της εταιρείας Digitech και το χρέος της έναντι του φόρου, καλώντας για άλλη μια φορά το «υπουργείο» δημοσιονομικών να προβεί σε δήλωση επί του θέματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμπα – Ερντογάν και γράφει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πολύ καιρό ψυχρού κλίματος μεταξύ των δύο ανδρών με αφορμή το Κυπριακό.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Συνελήφθη μετά από 3 χρόνια» αναφέρεται επίσης στο θάνατο της Σιουκράν και γράφει ότι ενώ όλοι πίστευαν ότι ήταν αυτοκτονία, τελικά ο σύζυγός της τη δηλητηρίαζε με χάπια για να την σκοτώσει και η αλήθεια βγήκε με την αυτοψία στη σορό της. Η οικογένεια φέρεται να έμενε, με τα τρία της παιδιά, στις ελεύθερες περιοχές, αλλά λόγω της βιαιότητας του συζύγου της Τσετίν, τον Φεβρουάριο του 2011 είχε μετακομίσει με τα παιδιά της στο σπίτι της αδερφής της στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι μεγάλη απήχηση έχει η πορεία 1000 ατόμων που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή το ίδρυμα έρευνα για τον καρκίνο από τον Λάρνακα Λαπήθου στην Βασίλεια και ήδη εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια που διατέθηκαν προς πώληση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έγινε το πρώτο βήμα συνεργασίας στη δεξιά και τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό, τέσσερις μήνες πριν τις τοπικές «εκλογές», είναι έτοιμα να συνεργαστούν.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Πέθανε με δηλητήριο» αναφέρεται στη σύλληψη του Τσετίν Σαντραζάμ για τον θάνατο της 39χρονης συζύγου του πριν τρία χρόνια, ο οποίος φέρεται να είχε διαφύγει στις ελεύθερες περιοχές μετά το έγκλημα και τελικά συνελήφθη σε «αστυνομική» επιχείρηση στην περιοχή της Λουρουτζίνας από όπου έμπαινε και έβγαινε στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι η κεντρική επιτροπή του ΚΕΕ εξουσιοδότησε χθες τον πρόεδρο, Χουσείν Οζγκιουργκιούν να προβεί σε επαφές με στόχο τη συνεργασία στις τοπικές «εκλογές». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέες αυξήσεις 4 κουρούς στα καύσιμα, με τη βενζίνη 95 οκτανίων να φτάνει από τις 3.58 ΤΛ στις 3.62.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Δεν υπάρχει κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό» αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα αξιωματούχων του ΡΤΚ, του ΔΚ και του ΚΕΕ σχετικά με τους ισχυρισμούς για «συνεργασία στη δεξιά» και διάσπαση της συνεργασίας. Αλλού γράφει ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή Αράστα, στην κατεχόμενη οδό Λήδρας, έκλεισαν χθες τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πεζοδρομοποίηση της περιοχής λέγοντας πως το έργο απέτυχε να τους φέρει πελάτες. Σε άλλο θέμα για μόλυνση και πάλι
στη θαλάσσια περιοχή της Βοκολίδας όπου πλοίο φέρεται να ξεφόρτωσε τρεις τόνους σεντινόνερα και λύματα τουαλετών.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) στο πρωτοσέλιδό της έχει φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση του «πρωθυπουργού» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου με τον Πρόεδρο της διοίκησης της τουρκικής ομάδας Γαλατάσαραϊ, Ουνάλ Αϊσάλ με τον πρώτο να λέει «Σας δόθηκε μια γεωργική έκταση» και τον δεύτερο να λέει «Δόθηκε για πολιτικούς λόγους». Η εφημερίδα σημειώνει ότι το αγροτικό τεμάχιο είχε δοθεί από την «κυβέρνηση» του ΚΕΕ αλλά καθώς καμιά επένδυση δεν έγινε μέχρι τώρα η μεταβίβαση ακυρώθηκε και παραθέτει τον διάλογο επί του θέματος μεταξύ των δύο ανδρών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς ότι ο «κυβερνητικός» συνασπισμός δεν θα σπάσει και σημειώνει ότι και τα συλλογικά όργανα του ΔΚ συζήτησαν χθες βράδυ την πιθανότητα συνεργασίας με το ΚΕΕ στις τοπικές «εκλογές», χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις της Στέλλας Γιαλλουρίδου στην Σεβγκιούλ Ουλουντάγ. Η Γιαλλουρίδου έχασε το σύζυγό της στην Κερύνεια το 1974, ενώ ήταν δύο μηνών έγκυος.


http://www.ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου