Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

«Δήμαρχος» Αμμοχώστου: Επιστροφή Βαρωσίων με τη λύση «Αν αποφασιστεί η επιστροφή, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για ετοιμασία της περιοχής»

Ακόμη και αν η Τουρκία αποφάσιζε αύριο το πρωί ότι θα ανοίξει τα Βαρώσια, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να είναι έτοιμη για εγκατάσταση η περιοχή, δήλωσε στην τ/κ εφημερίδα «Διάλογος» ο ούτω καλούμενος δήμαρχος Αμμοχώστου, Οκτάι Καγιάλπ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Καγιάλπ σημείωσε ότι η περίκλειστη πόλη είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και ότι σε περίπτωση που ανοίξει, θα υπάρξει μια έκρηξη της οικονομίας, όχι μόνο στο «νότο, αλλά και στο βορρά». «Υπάρχει μια ακτή μήκους έξι χιλιομέτρων και αυτό το μέρος θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της Μέσης Ανατολής». Η περιοχή, είπε, μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στις ελεύθερες περιοχές, παράλληλα με την επίλυση πολλών άλλων προβλημάτων.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν αναφερθεί στο θέμα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Καγιάλπ υποστήριξε ότι το λιμάνι της Αμμοχώστου, το αεροδρόμιο της Τύμπου, τα Βαρώσια και ίσως η εντός των τειχών περιοχή της Αμμοχώστου θα μπορούσε να έρθει στην ημερήσια διάταξη ως ένα πακέτο ως ΜΟΕ και αυτό θα δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Υπενθύμισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια συναντήσεων, στο πλαίσιο των ΗΕ, το 1975 , ο τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, είχε δεσμευθεί ότι η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων θα έπρεπε να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, σε περίπτωση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Όλες οι κυβερνήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας που ακολούθησαν, ο Ετσεβίτ, ο Ντεμιρέλ, η Τανσού Τσιλέρ, ο Ερμπακάν, συνέχισε, στέκονται πίσω από αυτή τη δέσμευση από τότε.
Από αυτή την άποψη, ανέφερε, ο ΟΗΕ έχει δώσει στο Βαρώσι το καθεστώς της περιφραγμένης πόλης κάτω από τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, σημείωσε, «δεν είναι στα σύνορα του ψευδοκράτους, ούτε στους χάρτες του», επειδή, λόγω της συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας , θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του κατοχικού στρατού μέχρι να βρεθεί μια λύση και τότε θα επιστραφεί στους παλιούς ιδιοκτήτες της, που είναι οι κάτοικοι των Βαρωσίων. Αυτή είναι η συμφωνία, είπε.


http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου