Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Χορεύουν σε ρυθμούς «προεκλογικούς»

Τα πάντα στα κατεχόμενα έχουν επικεντρωθεί στις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο αλλά και στην αναμέτρηση του Ιουνίου για τις «εκλογές» τοπικής αυτοδιοίκησης. Το σύνολο των κοινοβουλευτικών και μη κομμάτων εργάζεται πυρετωδώς και ήδη άρχισε η προεκλογική εκστρατεία από τους δύο κυριότερους διεκδικητές , τους Ταλάτ και Ερογλου. Σε σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατεί στα κατεχόμενα, τις ζυμώσεις που γίνονται για συνεργασίες, τα όσα λέγονται ή υπονοούνται κατά την προεκλογική εκστρατεία, το ρόλο της Τουρκίας, τις δημοσκοπήσεις. Αρχή κάνουμε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον υποψήφιό του (αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Πολλά ακούγονται, λέγονται και γράφονται για τον πιθανό νικητή των εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ερογλου προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά του Ταλάτ. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, εκτός από τις δημοσκοπήσεις της μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων Καντέμ, και η «προεδρία της Δημοκρατίας» έχει διενεργήσει δική της δημοσκόπηση, μέσω εταιρείας ερευνών της Κωνσταντινούπολης, με τα αποτελέσματα να είναι τόσο απογοητευτικά για τον Ταλάτ, που, με εντολές του απαγορεύτηκε η δημοσιοποίησή τους.
Το σκηνικό στα κατεχόμενα παραμένει ακόμη νεφελώδες. Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των συνομιλιών και κατά πόσον ο Ταλάτ θα προσπαθήσει και θα πετύχει, να παρουσιάσει την όποια πρόοδο σημειωθεί σε αυτές, ως νίκη της τ/κ πλευράς. Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης και από τη στάση και τις αποφάσεις των αρμοδίων των μικρότερων κομμάτων. Ποια από τα κόμματα θα συμμετάσχουν στην αναμέτρηση με δικό τους υποψήφιο, ποια κόμματα θα υποστηρίζουν τον Ταλάτ και ποια τον Ερογλου, ποιες συνεργασίες και έναντι ποιων ανταλλαγμάτων θα γίνουν. Για παράδειγμα το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, το Δημοκρατικό του Σερντάρ Ντενκτάς, ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να υποστηρίξει τον Ταλάτ ή τον Ερογλου, αρκεί ο υποψήφιος που θα διεκδικήσει τον θώκο να κατέλθει στον στίβο ως υπερκομματικός. Ο Ερογλου δεν φαίνεται να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, μετά μάλιστα και τα ποσοστά που εξασφάλισε στις «εκλογές» της 19ης Απριλίου 2009 αλλά και τα ποσοστά δημοσκοπήσεων που τον φέρουν ως νικητή από τον πρώτο γύρο των «εκλογών». Ο Ταλάτ, αν και δεν έχει μέχρι τώρα αποκαλύψει τις προθέσεις του, φαίνεται ότι θα επιλέξει την κάθοδο ως υπερκομματικός οπότε θα τύχει της υποστήριξης του ΡΤΚ, όχι μόνο επειδή προέρχεται από αυτό το κόμμα αλλά και για έναν άλλο λόγο πολύ σημαντικό. Σε περίπτωση που ηττηθεί στην αναμέτρηση και επιστρέψει στους κόλπους του ΡΤΚ, θα προκαλέσει αναταραχή και διαξιφισμούς στο κόμμα οπότε θα είμαστε μάρτυρες εσωκομματικών δονήσεων λόγω αρχηγίας. Στην υποψηφιότητα του Ταλάτ ως υπερκομματικού αντιδρά το βαρύ πυροβολικό του ΡΤΚ, οι Καντρί Φελάχογλου και Οκάν Νταγλί. Ο Ταλάτ έχει επενδύσει στην Τουρκία και πιστεύει ότι άμεσα ή έμμεσα θα τύχει της υποστήριξης του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Άσχετα με τον ευσεβή αυτό πόθο του Ταλάτ, η Άγκυρα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Ταλάτ - Ερογλου και όλα δείχνουν ότι αυτή την πολιτική θα συνεχίσει μέχρι τέλους. Ο Ταλάτ έχει επενδύσει ακόμη και στην Ε.Ε. και πιστεύει ότι η εντύπωση που έχουν οι κοινοτικοί ότι αυτός -και μόνο αυτός- μπορεί να επιλύσει το Κυπριακό, θα τον βοηθήσουν να προβληθεί ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Έγιναν κάποιες δηλώσεις υπέρ του από προσωπικότητες της Ένωσης, τις οποίες προσπαθεί να λανσάρει και μέχρι ενός σημείου το έχει πετύχει. Βλέποντας την άστατη πολιτική του ΡΤΚ σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και κυρίως οικονομίας, προσπάθησε να παρουσιαστεί ως αναρμόδιος να τα λύσει φορτώνοντας τα σφάλματα στο κόμμα, το οποίο τον ανέδειξε στην «Προεδρία». Με τη στάση του εκείνη ελπίζει ότι θα τον ψηφίσουν και οι ψηφοφόροι εκείνοι του ΡΤΚ , που για πολλούς λόγους είναι δυσαρεστημένοι με το κόμμα. Ελπίζει ακόμη ότι θα αποσπάσει ψήφους και από άλλα κεντροαριστερά κόμματα, ειδικά αν αυτά δεν συνεργαστούν και δεν υποδείξουν κοινό υποψήφιο.
Ο Μουσταφά Ακιντζί προβάλλεται ως κοινός υποψήφιος των μικρότερων κομμάτων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μερίδας του τ/κ Τύπου στην πρόταση αυτή αντιδρά ο γ.γ. του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτσιάν. Άλλες , πάλι, πληροφορίες, φέρουν τον Ακιντζί να απορρίπτει κάθε σκέψη και κάποιες άλλες ότι θα αποδεχόταν την κάθοδό του στον στίβο υπό τον όρο ότι θα υπάρχει ομοφωνία για την αρχηγία του. Μια δήλωση του Ταλάτ που έγινε τον Νοέμβριο του 2009, τις παραμονές των εορτασμών για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ίσως του κοστίσει την «προεδρία» αφού ξεσήκωσε όχι μόνο τους εθνικιστές και Γκρίζους Λύκους, αλλά και άτομα που τον συμπαθούσαν και δεν είχαν κανένα λόγο να τον καταψηφίσουν, ακόμη και άτομα που πρόσκεινται στο ΡΤΚ. Πρόκειται για τη δήλωση: «Την παραμονή της ανακήρυξης της ΤΔΒΚ, και μετά από την απόφαση του κόμματός μου, του ΡΤΚ, επέστρεψα στο σπίτι μου και έκλαψα». Ο ανθυποψήφιός του Έρογλου επανέφερε στη μνήμη των Τ/κ τη δήλωση εκείνη στην άτυπη έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας στη Λεύκα (7-1-10) όπου δήλωσε: «Στο θώκο θα πρέπει να βρεθεί υποψήφιος που δέχτηκε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας με χειροκροτήματα και όχι με κλάματα καθ’ ότι άτομο που έκλαψε την παραμονή, είναι αδύνατο να προχωρήσει σε συμφωνία που θα διασφαλίζει ένα λαμπρό μέλλον για τον τ/κ λαό». Ως μειονεκτήματα της υποψηφιότητας Ταλάτ θεωρούνται οι δηλώσεις -αλλά και υποσχέσεις- ότι θα λύσει το Κυπριακό σε διάστημα τριών μηνών. Μετά από τόσους μήνες συνομιλιών το πρόβλημα παραμένει άλυτο και όχι μόνο αυτό, αλλά ο κάποτε πολέμιος της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού («Η δική μου μητέρα πατρίδα δεν είναι η Τουρκία αλλά η Κύπρος») άγεται και φέρεται από την Άγκυρα και υποβάλλει προτάσεις που ετοιμάστηκαν στην Άγκυρα και αυτός, ως καλός ταχυδρόμος, τις μετέφερε στην ε/κ πλευρά. Αρκετοί Αριστεροί αδυνατούν να αντιληφθούν την πολιτική αυτή του Ταλάτ και δηλώνουν ότι θα τον καταψηφίσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι Τ/κ είχαν επενδύσει στην Ε.Ε. και στο σχέδιο Αναν. Η πρώτη τους απογοήτευσε επειδή περίμεναν λαγούς με πετραχήλια, όπως τους είχαν τάξει ενώ η πλειοψηφία των όσων ψήφισαν υπέρ του σχεδίου έχουν προ πολλού αλλάξει γνώμη, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις και τις πληροφορίες μας από τα κατεχόμενα. Σήμερα σημαντικός αριθμός Τ/κ δεν επιθυμεί πλέον την ομοσπονδιακή λύση και διερωτάται για ποιο λόγο ο ηγέτης του συνεχίζει να τη διαπραγματεύεται με τον Πρόεδρο Χριστόφια. (Το 84,6% των Τ/κ πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ ενώ ένα 67,7% επιθυμεί τη συνομοσπονδία). Η κάθοδος στις «εκλογές» ενός ισχυρού υποψηφίου των κομμάτων της κεντροαριστεράς και σοσιαλιστών θα αφαιρέσει ψήφους από τον Ταλάτ. Πολλοί αριστεροί και κεντροαριστεροί δεν τον έχουν συγχωρήσει επειδή το κόμμα του, το ΡΤΚ, τους άφησε εκτός «κυβέρνησης» και συνεργάστηκε με τον Σερντάρ Ντενκτάς και στη συνέχεια με τον Αβτζί. Θα καταψηφιστεί από αυτούς επειδή η όποια επιτυχία Ταλάτ θα θεωρηθεί επιτυχία του ΡΤΚ. Από όσα διαρρέουν από το ΡΤΚ, πολλοί είναι οι αξιωματούχοι αλλά και οπαδοί του κόμματος που είναι δυσαρεστημένοι από την παρουσία Σογιέρ στην αρχηγία του κόμματος. Πιστεύουν ότι σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται αυτός για την παταγώδη αποτυχία του ΡΤΚ στις «εκλογές» του Απριλίου του 2009. Για να επανέλθει ο Ταλάτ στην αρχηγία του κόμματος, θα πρέπει να ηττηθεί και έτσι να απαλλαγούν από τον Σογιέρ. Η μόνη περίπτωση για να πετύχουν τον στόχο τους είναι η υποστήριξη του ανθυποψηφίου Ερογλου.

Ένα άλλο, σημαντικό, εμπόδιο στη νίκη του Ταλάτ είναι και ο τέως ηγέτης των Τ/κ Ντενκτάς ο οποίος, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι ο Ταλάτ πουλά την Κύπρο, ότι κακώς διαπραγματεύεται με τους Ε/κ, ενώ τον επικρίνει έντονα επειδή δεν ζητά από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σχεδόν άμεσα δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Ερογλου. Η επί καθημερινής σχεδόν βάσεως αρθρογραφία του κατά του Ταλάτ και της πολιτικής του, θα είναι πρόβλημα για τον «πρόεδρο», αφού δεν έχει το εκτόπισμα να μεταπείσει τους ψηφοφόρους για την ορθότητα της πολιτικής του.




ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τον καιρό που ο Ταλάτ ήταν στην αντιπολίτευση επαναλάμβανε συχνά την αντίθεσή του στην παρουσία της Τουρκίας στο νησί, στην ανάμιξη της «Πρεσβείας» στα εσωτερικά του ψευδοκράτους, στους έποικους, στην παραχώρηση της «ιθαγένειας», στις αυθαιρεσίες του τουρκικού στρατού στο νησί. Πολλές και διάφορες οι δηλώσεις Ταλάτ για την Τουρκία. Ας δούμε μερικές:
?Η Τουρκία μπορεί να είναι μητέρα πατρίδα δική σου, όχι όμως δική μου. Είστε ελεύθεροι να το γράψετε. Η Τουρκία μπορεί να είναι μητέρα πατρίδα οπισθοδρομικών, όχι όμως δική μου (19-12-1997 Κίπρις).
?Μπορείτε να ισχυριστείτε ότι η Τουρκία μας λύτρωσε αλλά είναι γεγονός ότι παρέμεινε στο νησί περισσότερο του κανονικού (Γκάρντιαν 25-9-2001).
?Η παρουσία της Τουρκίας αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Από απόψεως διεθνούς δικαίου βρίσκεται εν αδίκω ( 19-9-2003 Βατάν).
?Λέγεται ότι η Τουρκία δεν θυσιάζει την Κύπρο χάριν της Ε.Ε. Μήπως είναι δικό της το νησί και δεν το θυσιάζει; Η Κύπρος δεν είναι της Τουρκίας (10-12-2003 Βατάν).


Βολές Ερκ κατά Έρογλου


Ο Ταλάτ, αναμένοντας ίσως το πράσινο ή κόκκινο φως από την Άγκυρα, δηλώνει ότι είναι νωρίς για ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, άσχετα αν επισκέπτεται χωριά και κωμοπόλεις για ενημέρωση, δήθεν, για το Κυπριακό. Πολλές φορές δήλωσε ότι θα ήταν περιττή η υποψηφιότητά του αν διαπίστωνε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού. Στις αρχές του Ιανουαρίου, αφού και πάλι επανέλαβε τη δήλωση αυτή, πρόσθεσε: «Αν θέσω υποψηφιότητα, θα είμαι ο νικητής». Ενώ ο Ταλάτ μέχρι στιγμής αποφεύγει τα μεγάλα λόγια και τις λεκτικές επιθέσεις κατά του ανθυποψηφίου του, οι αξιωματούχοι του κόμματός του προβαίνουν σε δηλώσεις προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη μεγάλη αναμέτρηση υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος υποψήφιος μπορεί να διεκδικήσει τον θώκο με τις ίδιες πιθανότητες με αυτές του Ταλάτ.Ο γ.γ. του ΡΤΚ Κουτλάι Ερκ αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Ερογλου, χρησιμοποίησε την τουρκική παροιμία (21-12-09):
Αν μπορέσει να δει τα αφτιά του χωρίς να κοιτάζει τον καθρέφτη, τότε θα μπορέσει και να εκλεγεί. Ο Ερκ ισχυρίζεται ότι στις «εκλογές» του 2000 ο Ερογλου παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση του θώκου τη δεύτερη Κυριακή επειδή συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλεθει στον χειρισμό του Κυπριακού, δεν το γνωρίζει όσο θα έπρεπε και το κυριότερο, δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες.
?Πολλοί αξιωματούχοι του ΡΤΚ επικρίνουν τον Ερογλου ισχυριζόμενοι ότι δεν επιθυμεί τη λύση και ότι μόλις αναρριχηθεί στην εξουσία θα διακόψει τις συνομιλίες και θα επιδιώξει την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουν τις κατά καιρούς δηλώσεις του Ταλάτ για την αναγνώριση, όπως:
?«Όσο και αν προσπαθεί ο Παπαδόπουλος να παρεμβάλει εμπόδια στη λύση, δεν θα του κάνω το χατίρι και θα εργάζομαι για αυτή. Δεν πρόκειται να ζητήσω την αναγνώριση της ΤΔΒΚ». (Δηλώσεις σε ε/κ εφημερίδα 2007).
«Στόχος μας δεν είναι η αναγνώριση αλλά η ενσωμάτωσή μας στη διεθνή κοινότητα. Αυτό θέλουμε να το πετύχουμε μέσω της Ενωμένης Κύπρου. Δεν επιδιώκουμε τη διαίρεση της νήσου αλλά την επανένωσή της». (Σε συνέντευξη στο ξενοδοχείο Σαράι).
?«Το να ζητήσεις την αναγνώριση της ΤΔΒΚ ισοδυναμεί με αυτοκτονία». ( Συνέντευξη στην Κίπρις ΤV.
?«Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε την αναγνώριση της ΤΔΒΚ αφού κάτι τέτοιο είναι περιττός κόπος» ( Συνέντευξη στο ΤΑΚ).



Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου