Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών και οι εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό, η δημιουργία σχολής πιλότων αλλά και οι συνεργασίες μεταξύ κομμάτων ενόψει των τοπικών λεγόμενων εκλογών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Με τίτλο «Είναι συνήθεια», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται σε δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Οζκάν Γιοργκατζίογλου, πριν την χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», ο οποίος είπε ότι κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός παρουσιάζει αύξηση παραπέμποντας στους προϋπολογισμούς κάθε έτους και ότι αυτό έχει γίνει πλέον συνήθεια. Πρόσθεσε ακόμα ότι η λεγόμενη κυβέρνηση εξετάζει τρόπους αύξησης του τουρισμού στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την παραποίηση αποδείξεων εισόδου στα τζαμιά με σκοπό την κλοπή των εσόδων, αναφέροντας ότι ο λεγόμενος υπεύθυνος για θρησκευτικές υποθέσεις Ταλίπ Αταλάϊ τηρεί σιγή ιχθύος. Γράφει ακόμα ότι έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της συντεχνίας των εργαζομένων στον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας (BES) και του «δήμου» Λευκωσίας για το 2014 με την ελπίδα ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για να σωθεί ο λεγόμενος δήμος.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πάμε καλά» αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι, από την οποία και οι δύο πλευρές αποχώρησαν ικανοποιημένες ενώ αποφασίστηκε όπως η επόμενη συνάντηση πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου. Σε δηλώσεις του ο κ. Οζερσάι είπε ότι είναι ικανοποιημένος από την συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν διαδικαστικά ζητήματα. Αλλού γράφει ότι, το «πανεπιστήμιο» Κερύνειας έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με σχολή πιλότων ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σχολής πιλότων στο εν λόγω πανεπιστήμιο.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν είναι ξεκάθαρη η απόφαση για υποψηφιότητα» αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο «δήμαρχος» Λευκωσίας Καντρί Φελάχογλου είπε ότι αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων στον λεγόμενο δήμο και εργάζεται καθημερινά 12 ώρες για να μπορέσει να αποτρέψει την χρεοκοπία του «δήμου» και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία στοιβαχτήκαν με την πάροδο των χρόνων αναφέροντας παράλληλα ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την υποψηφιότητα του στις επικείμενες τοπικές «εκλογές» τον Ιούνιο. Αλλού γράφει ότι το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα θα συζητήσει σε συνεδρία του τις επικείμενες τοπικές «εκλογές» και τις συνεργασίες του με τα άλλα κόμματα. Επίσης γράφει ότι σε ατύχημα χθες δύο αυτοκίνητα αναποδογυρίστηκαν στην άκρη του δρόμου ενώ ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου, που θεωρείται ο αίτιος για το ατύχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή αφήνοντας πίσω του τραυματισμένο τον φίλο του.
Με τίτλο «Άρχισαν οι έντονες διαπραγματεύσεις», η εφημερίδα «Κίπρις»(Κύπρος), γράφει ότι η δεύτερη συνάντηση του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι πραγματοποιήθηκε χθες κατά την οποία έχουν αποφασιστεί και οι ομάδες που θα πλαισιώνουν τους διαπραγματευτές στις επισκέψεις τους στην
Αθήνα και Άγκυρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην τ/κ ομάδα θα συμμετέχει ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του «προεδρικού» Γκιουνές Ονάρ και η σύμβουλός του Γκιουλφέμ Βεζίρογλου. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου είπε ότι οι επισκέψεις των διαπραγματευτών στην Αθήνα και Άγκυρα θα δώσουν ώθηση στην διαπραγματευτική διαδικασία. Αναφέρεται ακόμα στην κατάσταση στην Ουκρανία και γράφει ότι κλιμακώνεται η ένταση με αποτέλεσμα το θάνατο 25 ανθρώπων.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), στον τίτλο της, με ολοσέλιδη φωτογραφία, αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλαϊ Έρκ. «Δεν είμαστε υπόχρεοι στο ΔΚ και στο ΚΕΕ», είπε ο ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος Χασάν Τότσαϊ, «Οι συνεργασίες θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στη συνεδρία του κεντρικού γραφείου του ΔΚ» καθώς και σε δηλώσεις του Προέδρου περιοχής Λευκωσίας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Φαίζ Σουτζούογλου «Υπάρχει θέληση για συνεργασία στις βάσεις των κομμάτων –ΚΕΕ και ΔΚ». Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος δήμος Αμμοχώστου έχει καταφέρει να πάρει το ISO 9001:2008 για την ποιότητα συστήματος διαχείρισης. Επίσης γράφει ότι, η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών δημιουργεί νέες συνθήκες για να «ζήσουμε πιο κοντά στη λύση».

http://www.ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου