Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Από νωρίς άρχισε η αγωνία


Άρθρο του Ρεσάτ Ακάρ στην Κίπρις


«ΠΡΟΤΟΥπάρουμε μια ανάσα από τις βουλευτικές εκλογές άρχισε η αγωνία των προεδρικών. Αυτός που δημιούργησε την ατμόσφαιρα αυτή είναι ο Ταλάτ. Ήταν αυτός που πρόσφερε γεύμα στο Τρίκωμο σε εκατόν περίπου της ΤΔΒΚ, οι οποίοι κατάγονταν από την Τουρκία (σ.σ. έποικοι) ενώ στη συνέχεια άρχισε να επισκέπτεται χωριά της Καρπασίας. Ήταν ανησυχητικό για τον Ταλάτ το ότι το ΡΤΚ μείωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του στις βουλευτικές εκλογές. Και αν ακόμη στις επικείμενες εκλογές του Απριλίου κατέλθει ως ανεξάρτητος, δεν νομίζω να έχει διαφορετικές θέσεις και απόψεις από το ΡΤΚ. Όταν στο παρελθόν ο Ραούφ Ντενκτάς έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος ως ανεξάρτητος, δεν πήρε ψήφους του ΡΤΚ. Το ότι αναδεικνύετο νικητής των εκλογικών αναμετρήσεων οφειλόταν στο γεγονός ότι οι ψήφοι της Δεξιάς ήταν περισσότεροι από της Αριστεράς. Ο κυριότερος αντίπαλος του Ταλάτ στην εκλογική αναμέτρηση θα είναι ο Ερογλου, αν θέσει υποψηφιότητα. Ο Έρογλου θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση; Αν κρίνουμε από τον ενθουσιασμό που τον υποδέχτηκαν στο συνέδριο της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του ΚΕΕ, η υποψηφιότητά του έχει επισφραγιστεί και τώρα θα πρέπει να περιμένει την απόφαση των αρμοδίων οργάνων του κόμματός του για την τελική απόφαση. Θα πρέπει ακόμη να πετύχει σύγκλιση των βουλευτών του κόμματός του για τον αρχηγό του ΚΕΕ, ο οποίος θα τον διαδεχτεί. Θα πρέπει να ενδιαφερθεί για τη διαδοχή του στο κόμμα αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να συμφωνήσει στο όνομα ενός σοβαρού, εργατικού υποψηφίου αρχηγού. Μόλις επιτευχθεί η ενότητα και ομόνοια για τον διάδοχο, τότε ο ίδιος θα μπορέσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και να αρχίσει την εκστρατεία του. Και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές το θέμα που θα προβληθεί θα είναι το Κυπριακό. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα, τους όρους της λύσης, το μέλλον της ΤΔΒΚ σε περίπτωση λύσης, τα βήματα που θα γίνουν για την ασφάλεια και ηρεμία του λαού.


Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η πειθώ των υποψηφίων και η δύναμη των κομμάτων που θα τους υποστηρίξει. Ας μην μας διαφεύγει ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα έχουμε της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στους επόμενους οκτώ μήνες, οι εκλογικές αναμετρήσεις θα βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Πιστεύουμε ότι, όπως παλιά έτσι και τώρα, οι ψηφοφόροι θα ενεργήσουν με ωριμότητα, αρκεί να μην υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις».
«Ο ΤΑΛΑΤσε μια συνάντηση μάς είπε: «Προς Θεού, δεν θέλω ερωτήσεις που αφορούν τις εκλογές. Άλλο οι εκλογές και άλλο οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Εδώ βρίσκομαι για να σας ενημερώσω για τις συνομιλίες». Θέλω να πιστεύω ότι ο Ταλάτ δεν έλεγε την αλήθεια και στόχος του ήταν οι εκλογές. Επρόκειτο για προεκλογική συγκέντρωση με ακροατήριο ψηφοφόρους από την Τουρκία (σ.σ. έποικους). Επειδή επικρίνω τη στάση του Ταλάτ, δέχτηκα πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα που με κατηγορούν ότι εντάχτηκα στο ΚΕΕ ή με ρωτούν αν χρηματίστηκα. Το ότι είμαι του ΡΤΚ δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούμαι να επικρίνω την ηγεσία του και τον Ταλάτ. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι οι πράξεις της κλίκας που διευθύνει το ΡΤΚ δεν διαφέρουν ούτε στο ελάχιστο από αυτές του ΚΕΕ και ούτε ο Ταλάτ διαφέρει από τον Ντενκτάς. Προσωπικά, πάντοτε υποστήριζα το αυθεντικό από τη μαϊμού. Στην προκειμένη περίπτωση αυθεντικός είναι ο Ντενκτάς εξ ου και τον προτιμώ από τον Ταλάτ.


Σας ερωτώ: Είδατε οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των δύο στις συνομιλίες; Μην προσπαθείτε να προβάλλετε τη δεξιά ή αριστερή ιδεολογία. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το άτομο που εκπροσωπεί την τ/κ πλευρά στις συνομιλίες να έχει να προβάλει κάτι το νέο. Ο Ταλάτ το πέτυχε; Όχι.Στέκομαι σε κάποιες δηλώσεις των Χριστόφια-Παπανδρέου σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία είναι αυτή που δεν αφήνει τον Ταλάτ να ενεργεί όπως επιθυμεί. Πώς έφθασαν σε αυτό το συμπέρασμα; Μήπως ο Ταλάτ προδίδει την Τουρκία; Μήπως ο Ταλάτ λέγει στον Χριστόφια: «Ρε σύντροφε, αν με άφηνε η Τουρκία θα είχαμε συμφωνήσει;» Μήπως ο Χριστόφιας δεν βλέπει διαφορές μεταξύ Ταλάτ και Ραούφ/Ερογλου και εκτιμά ότι» για να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, σίγουρα η Τουρκία του έχει τη σκανδάλη στον κρόταφο;» Θέλω να πιστεύω ότι ο Ταλάτ δεν λέγει την αλήθεια ή σε εμάς, ή στην Τουρκία ή στον Χριστόφια. Έχει το δικαίωμα να ασκεί πολιτική και διπλωματία και να μην λέγει την αλήθεια όπως και εγώ έχω το δικαίωμα να σχολιάζω τα ψέματά του. Πρέπει να γνωρίζουμε από πού ορμώμενοι οι Χριστόφιας-Παπανδρέου ισχυρίζονται ότι ο Ταλάτ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με άνεση. Μήπως ο Ταλάτ εξέφρασε παράπονα και τους είπε: «Αχ, να είχα λυμένα τα χέρια από την Τουρκία». Αν, όντως, έτσι έχουν τα πράγματα, ας μας το πει.
Αν ο Ταλάτ έχει παράπονα από την Τουρκία, αυτό θα πρέπει να το ανακοινώσει στην κοινότητά του και στην Άγκυρα. Αν όχι, τότε πρέπει να διαψεύσει τους Χριστόφια-Παπανδρέου».
 
 
Πηγή : Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου