Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Κυπριοποιούν τους εποίκους


Ητουρκική πλευρά υποστηρίζει πως όσοι είναι κάτοχοι ταυτότητας του ψευδοκράτους, παρουσιάζοντας πολλούς εξ αυτών ως Τ/Κ του εξωτερικού, όσοι γεννήθηκαν στα κατεχόμενα, πρέπει να θεωρούνται Κύπριοι. Στο παιχνίδι αυτό των αριθμών, της κατηγοριοποίησης των εποίκων, επιχειρείται εν πολλοίς να διασφαλισθεί πως η πλειοψηφία αυτών που ζουν σήμερα στα κατεχόμενα θα παραμείνουν και μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Θα είναι δε και υπήκοοι του κυπριακού κράτους. Με αυτές τις θέσεις παρουσιάζονται οι Τούρκοι στη συζήτηση για τους εποίκους υποστηρίζοντας πως οι περίπου 80.000 έχουν την ιθαγένεια του ψευδοκράτους ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι γεννήθηκαν στα κατεχόμενα από γονείς εκ Τουρκίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Ταλάτ ότι είναι εκτός πραγματικότητας, αμφισβητούνται και επιστημονικά. Τα στοιχεία στηρίζονται στην απογραφή που έγινε το 2006 στα κατεχόμενα. Στη θέση που προτάσσεται από την ε/κ πλευρά για να γίνει απογραφή από τα Ηνωμένα Έθνη ή το Συμβούλιο της Ευρώπης ή την Ε.Ε., οι Τ/κ ενώ δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό υποστηρίζουν ότι έχουν εκσυγχρονίσει τα στοιχεία του 2006 και πως μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν στις συζητήσεις. Ο ίδιος ο Ταλάτ υποστηρίζει, πάντως, ότι ο ίδιος δεν έχει παραχωρήσει, όταν ήταν ψευδοπρωθυπουργός, πέραν των 500 «ιθαγενειών». Το θέμα των εποίκων θα συζητηθεί στις επόμενες συναντήσεις, είναι όμως προφανές ότι η ελληνική πλευρά, πέραν από τη θέση που έχει διατυπώσει για τη διεξαγωγή απογραφής, θα παρουσιάσει και στοιχεία με βάση και τα όσα ανακοινώνονται στα κατεχόμενα αλλά και από δικές της πηγές σχετικά με το μέγεθος του εποικισμού. Στο μεταξύ, σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία εμφανίζεται έτοιμη να εγκαταλείψει τα επεμβατικά της δικαιώματα στην Κύπρο, ο κ. Ερτσακιτζά δήλωσε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, προσθέτοντας ότι τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι από τις σημαντικότερες πτυχές του κυπριακού προβλήματος. «Ακόμα και αν η Βρετανία και η Ελλάδα αποποιηθούν των ευθυνών τους, η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας αποτελεί αναγκαιότητα για τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, είπε πως το σύστημα εγγυήσεων του 1960 είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ασφάλειας και της περιουσίας των Τουρκοκυπρίων αλλά και των δικαιωμάτων που έχουν στην Κύπρο, και άρα αναγκαίο για τους Τουρκοκύπριους.
Προϋπόθεση η άρση της «απομόνωσης»
ΓΚΙΟΥΛ
ΑΠΑΝΤΗΣΗέδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπτουλάχ Γκιουλ στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο Δημήτρης Χριστόφιας προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. “Ας αρθούν οι περιορισμοί που εφαρμόζονται στους Τουρκοκύπριους και εμείς θα άρουμε με τον ίδιο τρόπο τους περιορισμούς μας προς την ε/κ πλευρά’’, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Οι δηλώσεις του κ. Γκιουλ έγιναν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επιστολή του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Γκιουλ είπε ότι τα επιχείρημα της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα είναι λίαν γνωστά. Η Τουρκία, συνέχισε, υποστηρίζει την ταυτόχρονη άρση των περιορισμών. “Δεν είναι δυνατόν βεβαίως να αρθούν οι περιορισμοί σε μια πλευρά και στην άλλη να συνεχίζονται’’, υποστήριξε. Από την πλευρά του, ο Ταλάτ είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αναλάβει κάποια νέα πρωτοβουλία όσον αφορά το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Τουρκία από πλευράς της έχει κάνει ήδη ό,τι ήταν δυνατό. Σε δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης Τoday’sΖaman, αναφέρεται ότι ο κ. Ταλάτ σε χθεσινές δηλώσεις του είπε: “Τι άλλο μπορεί να κάνει η Τουρκία; Τα κλειστά λιμάνια για τα ε/κ πλοία δεν είναι δυνατό να ανοίξουν. Συζητούν για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Πώς συνδέεται κάτι τέτοιο με την ειρηνευτική διαδικασία; Σε αυτή τη φάση, η απόσυρση του στρατού απλά και μόνο θα έβλαπτε τις διαπραγματεύσεις’’
Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι «κάθε απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο θα ενέτεινε την αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μιας βιώσιμης λύσης. Το ενδιαφέρον κρατών και θεσμών, υποστήριξε, θα καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού αναπόφευκτη. “Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, τότε εκείνο το οποίο αποκτά σημασία, είναι να δούμε την αντιμετώπιση των δύο πλευρών’’, κατέληξε ο κ. Ταλάτ.




Πηγή : Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου