Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Μνημείο για Αρμένιους και Άγγλους !!!



Άρθρο του Ακάι Τζεμάλ στη Χαλκίν Σεσί


ΤΕΛΙΚΑτο μνημείο ξεσήκωσε τον κόσμο. Έχετε καταλάβει ότι αναφέρομαι στο μνημείο που στήθηκε στην Κερύνεια για τους Άγγλους στρατιώτες που δολοφονήθηκαν στην Κύπρο την περίοδο 1955-59. Το μνημείο αυτό στήθηκε για τους Άγγλους που δαλοφονήθηκαν από ε/κ οργάνωση που επεδίωκε την Ένωση με την Ελλάδα. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι η ΕΟΚΑ πολέμησε για να απαλλάξει το νησί από την αποικιοκρατία. Τι γίνεται όμως με τους Τ/κ; Οι Ε/κ αποκαλούσαν την Ένωση με την Ελλάδα «λύτρωση». Τότε δεν υπολόγιζαν καν τους Τ/κ με τη σκέψη ότι το νησί τούς ανήκει και άρα θα έπρεπε να φύγουν οι αποικιοκράτες Άγγλοι αφού πίστευαν ότι από τους Τ/κ μπορούσαν να απαλλαγούν αμέσως. Είχαν την εντύπωση ότι όπως έπραξε η μητέρα πατρίδα τους στην Κρήτη, το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και εκείνοι στην Κύπρο.
Έτσι ξεκίνησε η ΕΟΚΑ.
Ο Χριστόφιας ενοχλήθηκε από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και εξέφρασε τη στενοχώρια του επειδή στην τελετή συμμετείχε και ο Μίλετ. Δηλώνει μάλιστα ότι το μνημείο θα έπρεπε να ανεγερθεί στην Αγγλία και όχι στην «ΤΔΒΚ» και ότι θα θέσει το θέμα στις επαφές που θα έχει με τους Άγγλους.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα πολιτικά κόμματα είναι εξοργισμένα. Έχουν λυσσάξει επειδή το μνημείο ανηγέρθη στην «ΤΔΒΚ». Ο Ύπατος Αρμοστής θεώρησε χρέος του να δικαιολογηθεί και να δηλώσει ότι δεν τέλεσε τα αποκαλυπτήρια αλλά , λόγω σεβασμού, κατέθεσε στεφάνι. Το θέμα των μνημείων βρίσκεται στην ημερησία διάταξη των Ε/κ. Οι Ε/κ έχουν αποφασίσει να στήσουν άγαλμα για τους 5000 αιχμαλώτους του 1974. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2006 και θα υλοποιηθεί τώρα. Για να δούμε τι άλλο άγαλμα έχουν στις σκέψεις τους.
Γιατί όμως ενοχλήθηκαν τόσο πολύ με το μνημείο των Άγγλων; Τους ενόχλησε επειδή δεν στήθηκε στην περιοχή τους. Είναι γνωστό ότι ούτε ο Χριστόφιας θα είχε τη δύναμη να επιτρέψει το στήσιμο ενός τέτοιου μνημείου στη νότια Κύπρο. Αυτό είχαν κατά νουν οι Άγγλοι της Κύπρου και γι’ αυτό επέλεξαν την «ΤΔΒΚ». Όταν εκείνοι έστησαν στη Λάρνακα μνημείο για την αρμενική γενοκτονία, οι εδώ Άγγλοι ή ο Ύπατος Αρμοστής της Αγγλίας αντέδρασαν; Αφού στήθηκε αρμένικο μνημείο στη Λάρνακα, ας στηθεί και αγγλικό στην Κερύνεια.




Πηγή : Εφημερίδα Φιλελέυθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου