Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009


Συμπαιγνία ΑΚΕΛ - ΡΤΚ καταγγέλλει ο Όζγκιουργκουν



Ο στενός συνεργάτης του Ντερβίς Έρογλου, Χιουσεγίν Όζγκιουργκουν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ο καταμερισμός εξουσίας στις διαπραγματεύσεις και ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να στερήσουν την πολιτική ισότητα από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Όζγκιουργουν στις χθεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων και επικεντρώθηκε στα εξής σημεία:
• Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν οι τουρκοκύπριοι θα είχαν το δικαίωμα να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην κυβέρνηση και αυτοί θα είχαν το δικαίωμα να εκφέρουν γνώμη για το κυβερνητικό έργο. Οι ελληνοκύπριοι είπαν ¨όχι¨ στο σχέδιο εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας.
• Στα πεδία της κυριαρχίας και της υπηκοότητας οι ¨υποχωρήσεις¨ έρχονται πάντα από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
• Εφόσον επιτευχθεί η συνεργασία μετά τη λύση, μπορούμε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο της συμμετοχής της κάθε κοινότητας στα δρώμενα του κάθε ιδρυτικού κρατιδίου. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί εξαρχής. Πως θα πραγματοποιούν τα κόμματα προπαγάνδα σε κάθε τομέα; Σε ποια γλώσσα θα απευθύνονται στους ψηφοφόρους; Φαίνεται ότι ο άμεσος στόχος είναι η συνεργασία των τουρκοκυπριακών κομμάτων με τα ελληνοκυπριακά κόμματα.
• Σε περίπτωση συνεργασίας των κομμάτων των δυο κοινοτήτων ο βασικός στόχος είναι ο καταμερισμός της εξουσίας ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.


Πηγή : www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου