Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009


«Εμείς ξέρουμε καλύτερα»
Έρογλου: «Να μην κάνει του κεφαλιού του ο Ταλάτ»



Την εκδοχή που πρεσβεύει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας όσον αφορά τη διευθέτηση του Κυπριακού αρχίζει και προβάλλει ολοένα και περισσότερο ενόψει των «προεδρικών εκλογών» ο Ντερβίς Έρογλου, εγκαταλείποντας, αφενός, το παλιότερο σύνθημα «η μη λύση είναι λύση» και αναπτύσσοντας, αφετέρου, τη λογική της βιώσιμης συμφωνίας (όχι λύσης) με την ε/κ πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η ομιλία του «πρωθυπουργού» στη «βουλή», με τον Έρογλου (σ.σ. που για πρώτη φορά μετά το 1974 συναντήθηκε μόλις πριν λίγες μέρες με Ε/Κ πολιτικό) να υποστηρίζει ότι μόνο το ΚΕΕ μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για το Κυπριακό γιατί είναι το κόμμα που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο την ε/κ πλευρά.


Με αυτόν τον πρόλογο πέρασε στο κυρίως θέμα, που δεν ήταν άλλο από την αμφισβήτηση των χειρισμών Ταλάτ. Διερωτήθηκε για το τι κατάφεραν οι σημερινοί ηγέτες των δυο κοινοτήτων που παρουσιάζονται, όπως είπε, ως οι πλέον φιλειρηνιστές του κόσμου. «Ας μας πει ο Ταλάτ τι πρόοδο αναμένει τους επόμενους μήνες», συνέχισε, λέγοντας πως το ΚΕΕ στηρίζει τον Ταλάτ επειδή βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Δεν τον στηρίζει όμως για να κάνει του κεφαλιού ή για να προωθεί τη γραμμή του κόμματός του» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν τύχει ενημέρωσης για το τι διαμείβεται στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις των Χριστόφια - Ταλάτ. Για πρώτη φορά δε ο κ. Έρογλου μίλησε ανοικτά για το θέμα της εκπροσώπησης του ΚΕΕ στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, λέγοντας ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέρριψε όλες τις εισηγήσεις του κόμματος. Όπως είπε, η πρώτη εισήγηση αφορούσε τη συμπερίληψη του «υπουργού» εξωτερικών, εισήγηση που απορρίφθηκε. Στη συνέχεια το ΚΕΕ πρότεινε τη συμπερίληψη κάποιου «βουλευτή» του κόμματος, πρόταση που είχε την ίδια τύχη. «Ο κ. Ταλάτ απέρριψε την πρόταση ακόμη και για το διορισμό ενός τεχνοκράτη, υπό τον όρο να συμμετέχει και στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες», τόνισε.
Τέλος, έψεξε όσες χώρες της ΕΕ στέλλουν το μήνυμα ότι με τον Έρογλου ως «πρόεδρο» η λύση θα καταστεί αδύνατη, συμπληρώνοντας ότι η τ/κ πλευρά πρέπει να παρακάθεται στις συνομιλίες έχοντας ως στόχο μια βιώσιμη συμφωνία κι όχι επειδή νιώθει υποχρεωμένη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.




Πηγή : Εφημερίδα Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου