Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Το Κυπριακό επρόκειτο να λυθεί τον Απρίλιο


Άρθρο του Σερχάτ Ιντζιρλί στην Κίπρις


«ΕΙΜΑΙαπό αυτούς που πιστεύουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί. Δεν πρόκειται για πρόβλημα περισσότερο περίπλοκο από άλλα προβλήματα που βρήκαν τη λύση τους. Πιστεύω ακράδαντα ότι το Ιρλανδικό ήταν πιο περίπλοκο και επιλύθηκε, αν και υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες. Μήπως ερωτεύτηκαν οι προτεστάντες τους καθολικούς ή ο καθολικός ΙRΑ διασκεδάζει νυχθημερόν με τους υποστηρικτές της ένωσης με την Αγγλία; Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ο εθνικισμός υπάρχει. Ο συντηρητισμός έχει αυξηθεί. Κανείς δεν λέει στον άλλον “είσαι υποχρεωμένος να με αγαπάς”.
Όλοι τους κοιτούν τις καθημερινές τους δουλειές. Εγκατέλειψαν τους διαξιφισμούς για το ποιος έχει δίκαιο. Οι μεταξύ τους σχέσεις διαφέρουν μόνο ως προς την αποφυγή των φιλονικιών, αφού κατάλαβαν ότι με αυτές δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα. Κατά τα άλλα, συνεχίζουν να αντιπαθούν ο ένας τον άλλο.
Λύση στο Κυπριακό δεν σημαίνει σφοδρός έρωτας Ε/κ και Τ/κ. Στην Κύπρο η λύση είναι ευκολότερη από ό,τι στην Ιρλανδία.
Πιστεύω στη λύση αλλά δεν πιστεύω ότι ο Ταλάτ είναι δυνατό να επιλύσει το πρόβλημα. Δεν έχει ούτε την εξουσιοδότηση αλλά ούτε και τη δύναμη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα με επίκεντρο την Τουρκία και ενώ ο Ταλάτ το γνωρίζει αυτό, προσποιείται ότι ο ίδιος μπορεί να προχωρήσει προς τη λύση. Με ενοχλεί ότι δεν αποκαλύπτει τον στόχο του που είναι η επιτυχία του στις εκλογές. Από όσα δήλωσε στη συντεχνία των καθηγητών Μέσης, αντιλήφθηκα ότι και ο ίδιος θα παύσει πλέον να αναφέρεται σε ελπίδες για την λύση. Στην αρχή έλεγε “πριν τον Απρίλιο θα έχουμε λύση”. Σήμερα μας λέγει μάλλον δεν θα έχουμε λύση.


Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην εξουσία γνώριζε ποιοι κρατούν τα ηνία και ποιοι έχουν τον έλεγχο της υπόθεσης και ότι ο ίδιος διαδραμάτιζε το ρόλο του ηθοποιού. Απέφυγε να ενημερώσει το λαό του λέγοντάς του την αλήθεια. Κάποτε συμπεριφερόταν λες και δεν υπήρχε καν κυπριακό πρόβλημα. Κάποτε παρέβλεπε ότι η κύρια αποστολή του ήταν η επίλυση του προβλήματος αυτού. Αν ήμουν στη θέση του θα ζητούσα συγγνώμη από όσους με ψήφισαν και στη συνέχεια θα ανακοίνωνα ότι δεν θα θέσω υποψηφιότητα».


Πηγή : Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου