Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Φλερτ με τον Σερντάρ Ντενκτάς


Η πιο πιθανή εκλογική συνεργασία του Ερογλου παρουσιάζεται αυτή με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Όπως ο πατέρας έτσι και ο γιος Ντενκτάς θα ήθελαν μια διαφορετική και πιο διεκδικητική πορεία των συνομιλιών. Στο σημείο αυτό δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον Ερογλου και το κόμμα του. Φυσικά η όποια στήριξη Ερογλου στις «προεδρικές» θα έχει ως αντάλλαγμα τη συμμετοχή Σερντάρ στην ψευδοκυβέρνηση και σύμφωνα με μερίδα του τ/κ Τύπου, ήδη έγιναν προεργασίες μέχρι του σημείου να συζητούνται και τα υπουργεία που θα παραχωρηθούν στο ΔΚ. Ο Σερντάρ διαψεύδει τις διαδόσεις και δηλώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει πρόταση για συνεργασία με το ΚΕΕ, αφήνοντας να νοηθεί ότι η πρόσκληση θα πρέπει να έλθει από τον Ερογλου καθ’ ότι αυτός την έχει ανάγκη. Για να έχει περισσότερες απαιτήσεις στο διαμοιρασμό της εξουσίας ασκεί κριτική κατά του ‘Ερογλου για τις επικρίσεις του κατά του Ταλάτ και έμμεσα, πλην σαφώς, τον συμβουλεύει να αποφεύγει τα σχόλια και κριτικές για το Κυπριακό μέσω των ΜΜΕ από την στιγμή που μπορεί να εκθέσει τις θέσεις και απόψεις του κατά τις συναντήσεις των πολιτικών κομμάτων με τον Ταλάτ. Δεν αποκλείει την κάθοδο στην αναμέτρηση υποψηφίου του ΔΚ επειδή, όπως λέγει, οι ψηφοφόροι δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από τον Ταλάτ ούτε από τον Ερογλου και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε έναν τρίτο υποψήφιο προκειμένου να μην υποχρεωθούν να ψηφίσουν τον καλύτερο από δύο κακούς. Ξεκαθαρίζει ο Σερντάρ ότι ο υποψήφιος του κόμματος αυτού δεν θα είναι ο ίδιος, αλλά ούτε και ο πατέρας του. Σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο Σερντάρ ισχυρίστηκε ότι η αναγνώριση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» ως Κυπριακής Δημοκρατίας δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.




ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Ο Αβτζί ήταν, είναι και θα είναι ο άνθρωπος της Άγκυρας στα κατεχόμενα. Το κόμμα του Ερντογάν μπορεί να του δίνει οδηγίες για τις επιλογές του. Μετά τα άλματα που έκανε η Τουρκία στο αρμενικό, κουρδικό, σχέσεις με Συρία και Ιράκ το μόνο μεγάλο πρόβλημα που έχει στα πόδια της είναι το Κυπριακό. Με τη βοήθεια που θα του παράσχει ο Αβτζί και την άνοδο στην εξουσία του Ερογλου, ο Ερντογάν θα έχει κάθε λόγο να ισχυριστεί ότι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού πλην όμως αντιδρά ο «προέδρος» Ερογλου. Για να αποδείξει δε την καλή του πρόθεση μπορεί να αποσύρει μερικές χιλιάδες στρατό. Στο μήνυμά του με αφορμή την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ο Αβτζί υπογράμμισε ότι οι Τ/κ δεν πρόκειται να γίνουν μειονότητα σε ένα ε/κ κράτος ενώ κάλεσε τους Ε/κ να παύσουν να έχουν τέτοια όνειρα. Σε δηλώσεις του ο “βουλευτής” του κόμματος του Αβτζί, ο Μουσταφά Γκιοκμέν (6/12/09) είπε ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο Ερογλου και ότι επιβάλλεται συνεργασία όλων όσων ακολουθούν εθνική πολιτική στο Κυπριακό.



Ο Αβτζί με το δάκτυλο στη σκανδάλη



Ένας άλλος υποψήφιος για συνεργασία με το ΚΕΕ είναι ο αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας -Μεταρρύθμισης -τέως «ΥΠΕΞ» Τουργκάι Αβτζί. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα η επίσκεψή του στην Άγκυρα στα τέλη του Οκτωβρίου και αυτή στην Κων/πολη στις 14/11/09 αποσκοπούσε σε οδηγίες αρμοδίων του Κόμματος του Ερντογάν. Ο Αβτζί δηλώνει έτοιμος για συνεργασία με το ΚΕΕ του οποίου, κάποτε, χρημάτισε Γενικός Γραμματέας. Εξάλλου βλέπει ότι υπάρχει ένα κύμα φυγής επώνυμων στελεχών του προς το ΚΕΕ. Πριν τις εκλογές της 19ης Απριλίου το κόμμα διέθετε πέντε «δημάρχους». Σήμερα ο αριθμός τους μειώθηκε στους δύο μετά την προσχώρηση των τριών στο ΚΕΕ. Η μόνη περίπτωση να συνεχίσει το κόμμα την παρουσία του στην πολιτική ζωή του ψευδοκράτους είναι η συνεργασία με τον Ερογλου. Την καλή του διαγωγή θα κληθεί να δείξει στις «προεδρικές εκλογές». Στη δημοσκόπηση του ΚΑΝΤΕΜ (7/11/09) το κόμμα συγκέντρωσε το 0,6%. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αβτζί στη Χαλκίν Σεσί ρωτήθηκε κατά πόσο το κόμμα του θα κατέλθει στον στίβο με δικό του υποψήφιο.


Αρνήθηκε να αποκαλύψει τις προθέσεις του και είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί 1-2 μήνες πριν τις ‘εκλογές’. Για τον πρώτο γύρο ίσως υποδείξει υποψήφιο, χωρίς φυσικά αξιώσεις, απλώς για να διαπιστώσει την εκλογική του δύναμη, καθ’ ότι δύο μήνες μετά τις «προεδρικές» θα διεξαχθούν οι ‘δημοτικές’ (Ιούνιος). Με τα ποσοστά που συγκεντρώνει σήμερα το κόμμα θα είναι αυτοκτονία να υποδείξει υποψήφιο. Στην ίδια συνέντευξη ρωτήθηκε κατά πόσον είναι πρόθυμος να υποστηρίξει τον Ερογλου. Απάντησε ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά στους ψηφοφόρους του κόμματός του και η συνεργασία είναι αναπόφευκτη.

Ο Αβτζί δεν είναι αισιόδοξος από την μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών και πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Απορρίπτει το όρο «έποικοι» και δηλώνει ότι όλοι όσοι ήλθαν από την Τουρκία «είναι πλέον υπήκοοι της ΤΔΒΚ» , θέση που υποστηρίζει και ο Ερογλου. Υποστηρίζει ακόμη ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται και θα βρίσκεται στο νησί ενώ κάνει λόγο για δύο χωριστά κράτη.



Πηγή : Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου