Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Δριμύτατη κριτική από την τ/κ ηγεσία Ο Ερτούγ «ξαναχτυπά» με ένα ανακοινωθέν, το οποίο έρχεται να ταράξει τα νερά στο Κυπριακό

Του Νίκου Στέλγια

Το μεσημέρι της Τρίτης, η τουρκοκυπριακή ηγεσία έδωσε στην δημοσιότητα ένα νέο ανακοινωθέν. Με αυτό το ανακοινωθέν, η τ/κ πλευρά ασκεί δριμύτατη κριτική στις τελευταίες δηλώσεις και τοποθετήσεις του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Α. Μαυρογιάννη.
Το νέο ανακοινωθέν φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου τύπου της τ/κ ηγεσίας, Οσμάν Έρτουγ. Μετά την επιστροφή του Κουντρέτ Όζερσαϊ στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, ο κ. Έρτουγ έχει επιστρέψει στο συγκεκριμένο καθήκον. Ο ίδιος παραμένει μέλος της ομάδας των στενών συνεργατών του Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Έρτουγ, στο ανακοινωθέν, τονίζει ότι αισθάνεται την ανάγκη να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της τ/κ πλευράς με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μαυρογιάννη στον ελληνοκυπριακό τύπο.

Η διαφωνία της τ/κ πλευράς
Η τ/κ πλευρά διαφωνεί με τις τελευταίες τοποθετήσεις της ε/κ πλευράς σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Οι βασικές διαφωνίες της τ/κ πλευράς έχουν ως εξής:
• Η τ/κ πλευρά δεν δέχεται την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με μια αλλαγή ή τροποποίηση του συντάγματος.
• Σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, το δικαίωμα της επιστροφής των νόμιμων κατοίκων στις περιουσίες τους δεν βρίσκεται πάνω από τα δικαιώματα, τα οποία προέρχονται από την κατοχή μιας περιουσίας. Η τ/κ πλευρά τονίζει δεν αποδέχεται μια ιεραρχία στα δικαιώματα των πολιτών. Επίσης, επισημάνει ότι από την δική της σκοπιά, η διζωνικότητα είναι η αρχή, η οποία φέρει την μεγαλύτερη σημασία στο Κυπριακό.
• Από την σκοπιά της τ/κ πλευράς, η κυριαρχία στην Κύπρο θα μοιραστεί με ίσους όρους ανάμεσα στις δυο κοινότητες.
• Η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπογραμμίζει την σημασία των «επιμέρους εξουσιών (σ.σ.artık yetkiler)» ως εξουσίες, οι οποίες θα καθορίζουν την εμβέλεια δράσης των ιδρυτικών κρατών.
• Η τ/κ πλευρά διαφωνεί με τους χαρακτηρισμούς, τους οποίους χρησιμοποιεί ο κ. Μαυρογιάννης καθώς αναφέρεται στην «ΤΔΒΚ». Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι σε θέση να επιβάλλει την άποψη της στην τ/κ κοινότητα. Η ε/κ πλευρά είναι αυτή η οποία έχει θέσει υπό την κατοχή της την Κυπριακή Δημοκρατία. 
• Η τ/κ πλευρά επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα των εγγυήσεων.


http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου