Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με επίκεντρο τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών, και οι προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων του «δήμου» της κατεχόμενης Λευκωσίας και κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «10 Σημεία», γράφει ότι η τουρκοκυπριακή συντεχνία των δασκάλων, KTÖS, και η συντεχνία των "δημοσίων" υπαλλήλων, KTAMS, σε κοινή δήλωσή τους, που αφορά μια λίστα με 10 σημεία/ προτάσεις για τη διαδικασία του Κυπριακού, κατηγόρησαν τον Τ/κ ηγέτη ότι ενεργεί με στόχο το μπλοκάρισμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό και ότι εκπροσωπεί όσους επωφελούνται από τη μη επίλυση του προβλήματος. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου ότι η ε/κ πλευρά προσπάθησε να ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα με το θέμα των Βαρωσίων και ότι στις διαπραγματεύσεις τα πάντα γίνονται με πάρε – δώσε και στην ατζέντα δεν υπάρχει θέμα «να δοθούν τα Βαρώσια». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «πρόεδρος» της «βουλής», Σιμπέρ Σιμπέλ που βρίσκεται στην Τεχεράνη για την Κοινοβουλευτική Ένωση του ΟΙΔ, τέλεσε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, εγκαίνια έκθεσης με θέμα τη σχέση Τουρκίας-Ιράν μέσα από τα οθωμανικά αρχεία.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ο δήμος Λευκωσίας και πάλι δανείζεται», γράφει ότι το συμβούλιο του «δήμου» Λευκωσίας, στη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες βράδυ όπου συζήτησε τα προβλήματα των εργαζομένων του «δήμου», αποφάσισε όπως ο «δήμος» δανειστεί ακόμα 6.5 εκατομμύρια ΤΛ (περίπου 2.5 εκατομμύρια ευρώ), για να μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς που χρωστά στους υπαλλήλους του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών, με τον Κουντρέτ Οζερσάι να δηλώνει ότι ο πρωταρχικός στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς, είναι η επίτευξη μιας λύσης μέσα από την τακτική του «πάρε-δώσε». Αλλού γράφει ότι η «δημοτική» αγορά Λευκωσίας (Πανταπούλια), ζει τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία της, με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν ότι «είμαστε τελειωμένοι».
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για λύση», και με φωτογραφία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τον υπεύθυνο έκδοσης, τον Αρχισυντάκτη και μία δημοσιογράφο της εφημερίδας, αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κυπριανού στην εφημερίδα, κατά την οποία δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, για την οποία υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες και ότι μόνο με τη λύση θα διορθωθεί και η κατάσταση της οικονομίας στο νησί. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του παράνομου αμερικάνικου πανεπιστημίου Κερύνειας, Σερχάτ Ακπινάρ, με επιστολή του στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργο Μαρκοπουλιώτη, ζήτησε όπως αφαιρεθούν από την ιστοσελίδα του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, σημεία τα οποία πλήττουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των κατεχομένων.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Θα πρέπει να περάσουμε στην ουσία
των ζητημάτων», γράφει ότι ο Τ/κ συνομιλητής Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι οι αντίστοιχες επισκέψεις σε Άγκυρα και Αθήνα, που θα πραγματοποιηθούν στις 27 Φεβρουαρίου, θα είναι χρήσιμες και εξέφρασε την επιθυμία του να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία επίλυσης. Αλλού γράφει ότι ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου, ζήτησε από τις συντεχνίες να δείξουν κατανόηση, όσο ο «δήμος» προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα της καταβολής των μισθών των υπαλλήλων του «δήμου». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σύνδεσμος Τουρκοκύπριων Επιχειρηματιών σε επίσκεψη στον Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ριζοσπαστικές αποφάσεις», αναφέρει ότι ο «δήμο» Λευκωσίας στη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες ριζοσπαστικές αποφάσεις με την συντεχνία των υπαλλήλων του «δήμου» BES, αποφασίστηκε όπως ο «δήμος» πάρει δάνειο 6.5 εκατομμύρια ΤΛ (περίπου 2.5 εκατομμύρια Ευρώ), ώστε να καταβάλει τους μισθούς που χρωστάει στους υπαλλήλους του, οι οποίοι εδώ και μέρες εφαρμόζουν την τακτική επιβράδυνσης της εργασίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με νέα ρύθμιση η τιμή των φιαλών υγραερίου, μειώθηκε κατά 2 ΤΛ (περίπου 65 σεντς). Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι το κόμμα του και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα έπρεπε να συνεργαστεί μόνο στις «τοπικές εκλογές», αλλά και να δημιουργήσουν μια γενικότερη συμμαχία.


http://www.ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου