Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ναμί: Παραλείψεις στη διαδικασία των συνομιλιών Πιο άμεση εμπλοκή των ηγετών

Ναμί: Παραλείψεις στη διαδικασία των συνομιλιών

Μεταξύ των καθηκόντων του είναι η πραγματοποίηση επαφών, στις οποίες συζητεί και το Κυπριακό, δήλωσε ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί λέγοντας πως όταν λες τ/κ πλευρά, δεν σημαίνει μόνο ο «πρόεδρος», δηλαδή ο Τ/κ ηγέτης.

Η Χαβαντίς προβάλλει τις δηλώσεις του κ. Ναμί, σχολιάζοντας ότι έσπασε τη σιωπή του στις επικρίσεις των τελευταίων ημερών ότι διεξάγει πολλές επαφές και τις κρύβει από τον Τ/κ ηγέτη. Εκτελεί, ανέφερε, τα καθήκοντά του και υπάρχουν πολλές πλευρές με τις οποίες ο διάλογος πρέπει να διατηρείται και αυτό κάνει. Το «υπουργείο» εξωτερικών, είπε, βλέπει την τ/κ πλευρά σαν ομάδα, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των συνομιλιών σίγουρα ο συνομιλητής του Τ/κ ηγέτη είναι ο Ε/κ ηγέτης.

Ο «υπουργός» εξωτερικών φαίνεται πως διαφωνεί με την διαδικασία που έχει συμφωνηθεί και δήλωσε πως δεν είναι ενδεδειγμένο ενός πειθαρχημένου, καλού σκηνικού διαπραγματεύσεων το να λες ότι οι ηγέτες θα συναντώνται όταν οι διαπραγματευτές θεωρούν ότι πρέπει. Είναι ένα σκηνικό που απομακρύνει τους ηγέτες από το τραπέζι των συνομιλιών, υποστήριξε ο Ναμί που δεν βρίσκει αυτή τη δομή υγιή. «Δεν βλέπουμε μια προσέγγιση που θα δώσει αποτέλεσμα». Οι δύο ηγέτες, είπε, πρέπει σίγουρα να παρεμβαίνουν από κοντά.

«Εάν μιλάτε για μια διαδικασία καλά στημένη, έπρεπε να εξαγγελθεί με ποια συχνότητα οι ηγέτες θα τίθενται επικεφαλής των διαπραγματεύσεων συναντώμενοι. Εδώ βλέπω μια σημαντική παράλειψη».

Στην συνέντευξή του στην Χαβαντίς ο κ. Ναμί αναφέρει επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις που επαναρχίζουν μετά από 23 μήνες η πιο σημαντική και ξεκάθαρη παράμετρος είναι πως στην «κυβέρνηση» βρίσκεται το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, το οποίο έχει θέσει το όραμά του για το Κυπριακό και την βούλησή του για λύση.

Για ξεπεραστεί το κόλλημα στο κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, το «υπουργείο» εξωτερικών είχε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τον Τ/κ ηγέτη, λέγοντας ότι τώρα μπορεί να δει και να αποδεχθεί ο καθένας πόσο απαραίτητες ήταν.

Ο Οζντίλ Ναμί σημείωσε ότι είναι σημαντικό ο Τ/κ ηγέτης να αγκαλιάσει την διαδικασία που άρχισε και χαρακτήρισε σημαντικό το ότι το κοινό ανακοινωθέν έγινε αποδεκτό από την κοινωνία. «Το κείμενο αυτό είναι σημαντικό και ξεκαθαρίζει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων από δω και πέρα».

Σε αντίθεση με την παλαιότερη έκφραση του Ντερβίς Έρογλου ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχουν γενικολογίες – που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από το ΡΤΚ - ο κ. Ναμί τόνισε ότι στο κείμενο υπάρχουν συγκεκριμένες εκφράσεις σε σύγκριση με το παρελθόν και σε αυτή την αξιολόγηση κατέληξαν στο «υπουργείο» εξωτερικών. Το τι ήθελε να πει ο Τ/κ ηγέτης, ανέφερε, πρέπει να ρωτήσουμε τον ίδιο. Οι φράσεις ιδρυθέντα κρατίδια, ίσο καθεστώς, η υπηκοότητα των συνιστώντων κρατιδίων, εκφράζουν ξεκάθαρα πως θα είναι το «σώμα» της νέας κατάστασης στην Κύπρο και δεν μπορεί να πεις ότι είναι
γενικολογία ή αφηρημένη έννοια – όπως είπε – ότι καμιά από τις πλευρές δεν θα έχει νομοθετική επιρροή ή εξουσία πάνω στην άλλη.

Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, οι πρώτες δηλώσεις των δύο ηγετών μετά την συνάντησή τους έπρεπε να ήταν πιο θετικές, λέγοντας πως σε αυτή τη διαδικασία όλοι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Χαρακτήρισε δε αρνητικό το ότι δεν ανακοινώθηκε η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, που θα έδιδε περισσότερη πειθαρχημένη προσέγγιση στην όλη διαδικασία.

Η επαφή του Τ/κ ηγέτη με την «κυβέρνηση», συνέχισε, είναι πολύ σημαντική σημειώνοντας ότι ο Ντερβίς Έρογλου είναι ο κύριος υπεύθυνος και πρέπει να επιβλέπει συνεχώς και να εγκρίνει τις εργασίες των τεχνικών επιτροπών, αλλά «δεν πρέπει να σκεφτούμε πως η κυβέρνηση πρέπει να μείνει έξω από αυτή τη διαδικασία», όπως ανέφερε.

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας, ανέφερε ο κ. Ναμί, δεν πρέπει να προσφεύγει σε αντιφατικές συμπεριφορές και πρέπει με σαφήνεια να τοποθετηθεί.

Έχει πολιτικό ρίσκο, πρόσθεσε, το να θέσεις χρονικά όρια στη διαδικασία, λέγοντας ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση. «Τότε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρχουν απτά αποτελέσματα μέσα σε αυτό το χρόνο».

Στο μεταξύ ο Οζντίλ Ναμί μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες για την συνεδρία της Σοσιαλιστικής ομάδας της ΕΕ. Θα μιλήσει επίσης στο European Policy Center και θα έχει διάφορες επαφές. Θα επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 20 του μηνός.


http://www.ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου