Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

'Αλλος για την 'Αγκυρα

Με τον ρυθμιστή των τ/κ κομματικών ισορροπιών Τσεμίλ Τσιτσέκ θα είχε χθες συνάντηση ο Αβτζί από το κόμμα του οποίου αναμένεται η υποβολή μιας τρίτης «προεδρικής» υποψηφιότητας


Ως την κίνηση - κλειδί που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό των υποψηφιοτήτων για τις «προεδρικές εκλογές» του Απρίλη χαρακτηρίζουν πολιτικοί κύκλοι των κατεχομένων την ξαφνική μετάβαση του ηγέτη του Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης, Τουργκάι Αβτζί, στην 'Αγκυρα. Ο ηγέτης του κόμματος, το οποίο «γεννήθηκε» μετά από παρέμβαση του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με μαζικές αποσκιρτήσεις «βουλευτών» (κυρίως) από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Έρογλου, μόλις προχθές συναντήθηκε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συζητώντας το ενδεχόμενο στήριξης της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του. «Η απόφαση του κ. Ταλάτ για ανεξάρτητη υποψηφιότητα είναι σωστή. Τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας θα λάβουν τις επόμενες μέρες τις αποφάσεις τους» δήλωνε μετά τη συνάντηση ο Αβτζί ο οποίος όμως με τη μετάβασή του (χθες) στην 'Αγκυρα δείχνει ότι πέραν των συλλογικών οργάνων χρειάζεται να ζητήσει και τη γνώμη άλλων.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για τη μετάβαση Αβτζί απευθύνθηκε πρόσκληση από το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό για κυπριακές υποθέσεις, Τσεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος και θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» των κομματικών ισορροπιών στα κατεχόμενα. Αν και ο ίδιος ο Αβτζί αρνήθηκε να σχολιάσει τους λόγους μετάβασής του στην 'Αγκυρα (είπε απλά: «περιμένετε και θα μάθετε»), το πιθανότερο σενάριο θέλει τον ίδιο να συνεργάζεται με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σ. Ντενκτάς για την υπόδειξη μιας τρίτης υποψηφιότητας (παίζει το όνομά του για την «προεδρική» κούρσα). Η επίσκεψή του πάντως συνδέθηκε από τον τ/κ Τύπο με την πρόσφατη συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον «βουλευτή» του ΚΕΕ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, του οποίου το όνομα «έπαιξε» ως η τρίτη υποψηφιότητα.
Σε περίπτωση μιας τρίτης υποψηφιότητας κερδισμένος βγαίνει ο Ταλάτ, που θα δει τα «εκλογικά» ποσοστά του Έρογλου να ψαλιδίζονται από μια εναλλακτική υποψηφιότητα του κεντροδεξιού χώρου.
Η συνάντηση πάντως Ταλάτ - Αβτζί έγινε σε πολύ καλό κλίμα (ανταλλάχθηκαν αρκετές φιλοφρονήσεις) κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως προεργασία συμμαχίας για τον δεύτερο γύρο, είτε ως στήριξη της υποψηφιότητας Ταλάτ από τον πρώτο γύρο (πιο απομακρυσμένο σενάριο).


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου