Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Προηγείται ο Έρογλου

Κεφάλι 14 μονάδων από Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Το προβάδισμα που εδώ και αρκετό καιρό έχει έναντι του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την "προεδρική" κούρσα φαίνεται πως διατηρεί και ενδεχομένως να αυξάνει ο Ντερβίς Έρογλου. Αν και τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν αρκετές δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα, εντούτοις καμία δεν έχει γνωστοποιηθεί ή δημοσιευθεί. Κομματικοί κύκλοι των κατεχομένων ανέφεραν χθες στον "Π" πως σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό τρίτου κόμματος (όχι δηλαδή για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό ή το Κόμμα Εθνικής Ενότητας) ο Ντερβίς Έρογλου παρουσιάζεται να οδηγεί την κούρσα με 46% ενώ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ακολουθεί στο 32%. Η διαφορά των 14 ποσοστιαίων μονάδων είναι αρκετά μεγάλη και η μόνη ελπίδα για ανατροπή εναποτίθεται σε ενδεχόμενη υποβολή μιας τρίτης υποψηφιότητας και δη από το χώρο της κεντροδεξιάς. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στην εφημερίδα μας πως τις επόμενες κιόλας ημέρες, όσο δηλαδή στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή υποψηφιοτήτων και φθάνει ο καιρός για επισημοποίηση της υποψηφιότητας Ταλάτ, δεν αποκλείεται να δημοσιευθούν μια σειρά από δημοσκοπήσεις για τις "προεδρικές εκλογές".
Ο Ντερβίς Έρογλου πάντως εμφανίζεται σίγουρος για την επικράτησή του λέγοντας πως όταν "εκλεγεί" θα παραμείνει στο τραπέζι των συνομιλιών και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη ο κ. Έρογλου υπέδειξε πως επιθυμία του είναι το ψευδοκράτος να ενταχθεί στην ΕΕ ταυτόχρονα με την Τουρκία. Σε διάλεξη που έδωσε σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για τους Όραμς έπληξε τις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι πολιτικό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Ανέφερε επίσης ότι ουδείς εγγυάται πως ακόμη και με την επίλυση του Κυπριακού η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ. "Υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά σε αυτή την περίπτωση" συνέχισε ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία εκβιάζεται στο θέμα της Κύπρου. "Αλλά η Τουρκία είναι μια πανίσχυρη χώρα με δυνατή οικονομία" τόνισε.
Σε σχέση με τις συνομιλίες, ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος και επέκρινε το ΡΤΚ ότι εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και σε διαφημίσεις του τον παρουσιάζει δίπλα στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Εξάλλου, το εκφραστικό όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, εφημερίδα Γκιουνές, αφιέρωσε το σύνολο της πρώτης σελίδας της στις δηλώσεις Έρογλου με τίτλο: "Οι εγγυήσεις είναι οι κόκκινές μας γραμμές".

Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου