Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

'Ατυπη αλλά υποστηρικτική η συνάντηση Ταλάτ με τον Ιταλό ΥΠΕΞ

Την ευχή μετά την «επανεκλογή» του να λύσει με τον Δημήτρη Χριστόφια το Κυπριακό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, υποδεχόμενος τον Ταλάτ

Με ευχές και μηνύματα υπέρ της «επανεκλογής» του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας για το καλό της επίλυσης του Κυπριακού καλωσόρισε και αποχαιρέτησε στη Ρώμη τον Ταλάτ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι. Σε αυτά ακριβώς τα μηνύματα περιορίζονται τα όποια «προεκλογικά» οφέλη απεκόμισε ο Τ/Κ ηγέτης από την επίσκεψή του στην Ιταλία καθώς τόσο το μέρος της συνάντησης όσο και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που ακολούθησε υποδείκνυαν τον ανεπίσημο χαρακτήρα της συνάντησης.Όπως προκύπτει από τον τ/κ Τύπο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Grand Hotel De La Minerve» στη Ρώμη ενώ ο εκπρόσωπος του ιταλικού ΥΠΕΞ, Μαουρίσιο Μασάρι, δήλωσε πως η συνάντηση ήταν ανεπίσημη και πως η πραγματοποίησή της δεν ισοδυναμεί με οποιουδήποτε είδους αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». «Ήταν ανεπίσημη και έγινε μετά από αίτημα του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ» συνέχισε λέγοντας πως το ιταλικό ΥΠΕΞ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις συνομιλίες αλλά και να εκφράσει την ετοιμότητά του να υποβοηθήσει το καλό κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις.Σε δηλώσεις πριν τη συνάντηση ο κ. Φρατίνι είπε ότι εκτιμά τις προσπάθειες του κ. Ταλάτ για επίλυση του Κυπριακού και ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να υποστηριχθούν. «Έχετε στο πλευρό σας την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης. Ευελπιστώ ότι μετά τις εκλογές και μαζί με τον Χριστόφια θα επιλύσετε το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Φρατίνι.
Νωρίτερα ο Τ/Κ ηγέτης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας στο Βατικανό, Κενάν Γκιουρσόι, και μετά σε γεύμα με τέσσερις Ιταλούς βουλευτές και δυο γερουσιαστές. Να σημειωθεί ότι από τους τέσσερις Ιταλούς βουλευτές οι δυο έχουν αποκτήσει την «ιθαγένεια» του ψευδοκράτους ενώ οι άλλοι δυο έχουν υποβάλει αίτηση για να την εξασφαλίσουν. Το απόγευμα σε διάλεξη που έδωσε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων ο Ταλάτ είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να επανενωθεί μέσω της ΕΕ. «Είμαι υπέρ μιας τέτοιας επανένωσης και έχουμε σημαντική ευκαιρία μπροστά μας. Αν αποτύχουμε η διαίρεση ίσως γίνει μόνιμη» τόνισε.


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου