Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οικονομικά ως επί τω πλείστω θέματα που αφορούν τις αυξήσεις σε τιμές, τη μείωση των μισθών, την έρευνα για σύγκριση τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές, αλλά και η κατρακύλα της ΤΛ, απασχολούν κυρίως πρωτοσέλιδα τις πέντε τ/κ εφημερίδες.
Αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη του «πρωθυπουργού», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου στην Άγκυρα χθες, αλλά και στην έλευση σήμερα στα κατεχόμενα τριών Τούρκων Υπουργών που θα παραστούν αύριο στην τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου στα Πάναγρα για το φράγμα, όπου θα καταλήγει το νερό από την Τουρκία.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Όπου είναι φτηνά, εκεί» αναφέρεται στην έρευνα που ανακοίνωσε χθες το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο για τις τιμές σε «βορρά» και «νότο», σημειώνοντας ότι στο 82,26% των προϊόντων στα κατεχόμενα οι τιμές τους είναι πιο φτηνές και παραθέτει ενδεικτικά προϊόντα που συμβαίνουν και τα δύο, όπως η οδοντόκρεμα (της ίδιας μάρκας) που είναι πιο φτηνή στις ελεύθερες περιοχές και το παγωτό που είναι σχεδόν στο 1/3 της τιμής στα κατεχόμενα απ’ ό,τι στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού αναφέρεται στη διαμαρτυρία των Τ/κ δασκάλων ενάντια στη μεταρρύθμιση του «νόμου» για τα μηνιαία και άλλα επιδόματα των «δημοσίων υπαλλήλων» που μείωσε κατά 40% το μισθό των δασκάλων και σύμφωνα με την KTÖS, αντί να κρατά τους νέους στον τόπο τους, τούς αναγκάζει να μεταναστεύσουν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνάντηση Γιοργκαντζίογλου – Τσιτσέκ, σχολιάζοντας ότι ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε περίπου ότι η Κύπρος είναι η εκλογική του περιφέρεια.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Χαμηλό πρωτόκολλο» γράφει ότι ενώ ο «πρωθυπουργός» Γκιοργκαντζίογλου πήγε στην Άγκυρα καλεσμένος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν έτυχε φιλοξενίας με χαμηλόβαθμο πρωτόκολλο, σημειώνοντας ότι τον Γιοργκαντζίογλου στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Νομάρχης της Άγκυρας και ο Διοικητής της Στρατοχωροφυλακής του νομού, ενώ η συνάντησή του με τον Ερντογάν άργησε μιάμιση ώρα να ξεκινήσει και δεν έγινε τελετή επίσημης υποδοχής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέα αύξηση στα καύσιμα κατά 8 κουρούς (υποδιαίρεση) της ΤΛ, σχολιάζοντας ότι λίγο απέμεινε για να φτάσει τις 4 ΤΛ το λίτρο η βενζίνη. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα φτάνουν στα κατεχόμενα τρεις Τούρκοι Υπουργοί, ο Μπεσίρ Αταλάι, ο Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ και ο Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ορίστε οι μισθοί» γράφει ότι ενώ συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ συντεχνιών και «κυβέρνησης» για το οικονομικό πρωτόκολλο 2014, έγινε αύξηση 6,9% σε όλους τους μισθούς λόγω του κόστους ζωής και αναφέρεται κυρίως στο «δημόσιο» παραθέτοντας αναλυτικά τους μισθούς των νεοεισερχομένων πριν και μετά το 2011 που άλλαξε η σχετική «νομοθεσία». Αλλού γράφει ότι αύξηση σημειώθηκε και στα προϊόντα γάλακτος, μετά την απόφαση της «κυβέρνησης» ν’ αυξήσει την τιμή του νωπού γάλακτος κατά 24 κουρούς (100 κουρούς ισούνται με 1 ΤΛ) και οι παρασκευαστές πωλούν τώρα το λίτρο γάλακτος από 0,96 κουρούς (0,30 ευρώ), 1,20 ΤΛ (0,38 ευρώ). Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «ήσυχη επίσκεψη» του «πρωθυπουργού» Γιοργκαντζίογλου στην Άγκυρα, γράφοντας ότι η αντιπροσωπεία της
«κυβέρνησης» έμεινε ευχαριστημένη από τις εκεί επαφές, αλλά δεν έγινε καμιά επίσημη δήλωση.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η λύση θα φέρει οφέλη σε όλους» αναφέρεται σε δηλώσεις του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα χθες. Αλλού γράφει ότι οι τρεις Τούρκοι Υπουργοί φτάνουν σήμερα στα κατεχόμενα για την αυριανή τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου στο φράγμα στα Πάναγρα, ως μέρους του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση στην τιμή του νωπού γάλακτος, ο σύνδεσμος παραγωγών γάλακτος θα παραδώσει την ερχόμενη Δευτέρα τα κλειδιά των εργοστασίων στον «πρωθυπουργό» σταματώντας έτσι την παραγωγή.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Αμέλεια ‘7 ορόφων’» αναφέρεται στο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε τις προάλλες σε λατομείο, όπου άρχισε έρευνα εναντίον της εταιρείας, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες ενώ έπρεπε να γίνονται σε 10 μέτρα ύψος, είχαν φτάσει τα 73, πράγμα που θεωρείται παράνομο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις εκπροσώπων των νεολαίων των τ/κ κομμάτων στην εφημερίδα σχετικά με την επιδιωκόμενη τροποποίηση του «νόμου» στρατιωτικής θητείας που προβλέπει την μείωσή της, την οποία και χαρακτηρίζουν ως θετικό βήμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συναλλαγματική πτώση της ΤΛ οδήγησε σε αύξηση και της τιμής των τσιγάρων που από χτες ανέβηκαν κατά 50 κουρούς (0,16 ευρώ).

http://www.ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου