Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η … Άγκυρα παρασέρνει στο βυθό και το ψευδοκράτος

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου, του ευρώ και της στερλίνας, ως απόρροια της κρίσης, που σοβεί στην Τουρκία, συνεχίζεται, συμπαρασύροντας την οικονομία του ψευδοκράτους, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη «δύναμη» του τουρκικού νομίσματος. 
«Ξεσηκωμός, λόγω του συναλλάγματος»
Δημοσιεύματα στον τ/κ τύπο κάνουν λόγο για «Ξεσηκωμό, λόγω του συναλλάγματος». Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στη συνεχή πτώση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ, με δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην καθημερινή επιβίωση των πολιτών, αφού, ενώ οι μισθοί, που καταβάλλονται σε τουρκικές λίρες, παρουσιάζουν μείωση, τα δάνεια, που είναι σε ευρώ, παραμένουν τα ίδια.
"Κινδυνεύει το ψευδοκράτος"
Πληροφορίες από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι "το ψευδοκράτος κινδυνεύει από τη συνεχή πτώση της τουρκικής λίρας".
«Παρόλο που το 2009 παρατηρήθηκε μια σχετική ανάκαμψη, η οποία βασιζόταν στην εσωτερική ζήτηση, εντούτοις, σήμερα παρατηρείται μείωση της εν λόγω ζήτησης», ανέφερε πηγή από τα κατεχόμενα.
Αν η τουρκική κρίση μετατραπεί σε οικονομική, τα κατεχόμενα, που οδηγούνται ήδη σε ύφεση, θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα, υποστηρίζει η ίδια πηγή.
Ενδεικτικά, τα επόμενα χρόνια αναμένονται στην Τουρκία χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, που δε θα υπερβαίνουν το 2-2,5% και συνεπώς αναμένεται ανάλογη ανάπτυξη και στα κατεχόμενα.
Παράλληλα, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεπάγεται αυτόματα με ισόποση σχεδόν αύξηση στον λεγόμενο "πληθωρισμό" του ψευδοκράτους.
Επιπλέον, ένα μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η οικονομία του ψευδοκράτους, αφορά στο μεγάλο "δημοσιονομικό" έλλειμμα, που κυμαίνεται γύρω στο 10% του λεγόμενου «Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος». Το έλλειμμα προέρχεται, κυρίως, από το «κρατικό μισθολόγιο».
Ταυτόχρονα, το ψευδοκράτος αντιμετωπίζει πρόβλημα στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται αφορούν κυρίως τον τομέα της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Στον τομέα της εκπαίδευσης, το ψευδοκράτος κατάφερε να προσελκύσει και ξένους φοιτητές, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής.
Παρόλα αυτά, το ψευδοκράτος ποντάρει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, που έχει καταγραφεί, από ξένες χώρες και κυρίως από την Αγγλία. Πρόκειται όμως για τουρίστες μεσαίου εισοδηματικού στρώματος.
Επίσης, το εμπόριο δια μέσου της πράσινης γραμμής σημειώνει κατακόρυφη πτώση
και από τις δύο πλευρές.
Συνεδριάζει εκτάκτως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε πως αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως η νομισματική επιτροπή της, καθώς η τουρκική λίρα συνέχισε σήμερα την ελεύθερη πτώση της φθάνοντας σε νέα χαμηλά ρεκόρ ισοτιμιών στις 2,38 λίρες για ένα δολάριο και στις 3,26 για ένα ευρώ.

Την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα είχε αρνηθεί, σε πείσμα των συστάσεων των αγορών, να αυξήσει τα επιτόκιά της, δεχόμενη ισχυρή πίεση από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, η οποία φοβάται τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας.

"Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα συνεδριάσει αύριο το βράδυ για να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα των τιμών", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Τα μέτρα που θα ληφθούν, θα γνωστοποιηθούν με ανακοίνωση η οποία θα εκδοθεί τα μεσάνυκτα, προσθέτει.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/95402#sthash.2UyQ8KAV.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου