Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η πορεία του Κυπριακού στο επίκεντρο συνάντησης αντιπροσωπειών ΕΔΕΚ με τ/κ κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας

omirou1Η πορεία του Κυπριακού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας της ΕΔΕΚ και του τ/κ κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ). Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις του τ/κ κόμματος στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος αλλά και τη θέση ότι η επιστροφή των Βαρωσίων μπορεί να αποτελέσει μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όχι μέρος της συνολικής λύσης. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του τ/κ κόμματος Τζεμάλ Οζγιήτ δήλωσε ότι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για λύση.   Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε πως είναι κοινή η ανησυχία και η αγωνία γιατί μετά από 40 χρόνια το Κυπριακό παραμένει άλυτο, τα στρατεύματα κατοχής βρίσκονται στο νησί και η διαίρεση της Κύπρου συνεχίζεται.   «Έχω εκφράσει προς την αντιπροσωπεία της Κοινοτικής Δημοκρατίας τη θέση της ΕΔΕΚ ότι μετά από 40 χρόνια άγονων διακοινοτικών συνομιλιών έφθασε η ώρα νέων προσεγγίσεων στο Κυπριακό, ότι δηλαδή ο διακοινοτικός διάλογος θα πρέπει να αφορά μόνο την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή τη διαμόρφωση ενός Συντάγματος για την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως», συνέχισε, «η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των εγγυήσεων του 1960, που είναι η δική μας η θέση, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των ΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να είναι παρούσα η Τουρκία και της Κυπριακής Δημοκρατίας ασφαλώς, στην οποία μπορούν να μετέχουν και εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων».   Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες διαμόρφωσης μια κοινής διαπραγματευτικής βάσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το τ/κ κόμμα στηρίζει ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο απαραίτητα θα πρέπει να κατοχυρώνεται η μια και μόνη κυριαρχία, η μια και μόνη διεθνής προσωπικότητα και η μια και μόνη ιθαγένεια. 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κόμμα της Κοινοτικής Δημοκρατίας υποστηρίζει, πριν από τη λύση του Κυπριακού, την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στο πλαίσιο της εφαρμογής και των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ αλλά και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.   Ο κ. Ομήρου όπως είπε, εξέφρασε στο τ/κ κόμμα την έντονη ανησυχία του για την παρουσία εποίκων στην Κύπρο, σημειώνοντας την προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου, ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και απειλή για τους ίδιους τους Τ/κ.   Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι τα δύο κόμματα αποφάσισαν να εγκαινιάσουν μια πιο μόνιμη επαφή και προς την κατεύθυνση αυτή όρισαν εκπροσώπους, έναν από κάθε κόμμα,  για να αποτελούν την μόνιμη επιτροπή επαφής των δύο κομμάτων.   Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του τ/κ κόμματος Τζεμάλ Οζγιήτ, μιλώντας μέσω διερμηνέα είπε ότι παρόλο που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων μικρές διαφορές στις απόψεις για τη λύση του Κυπριακού, και οι δύο συμφωνούμε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί άμεσα. «Για εμάς υπάρχουν στρατεύματα των ΗΕ στην Κύπρο από τις 4 Μαρτίου 1964 που σημαίνει ότι ζούμε με το Κυπριακό πρόβλημα τα τελευταία 50 χρόνια και όχι 40», είπε.   Ανέφερε πως οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 μπορούν να αποτελέσουν την βάση για λύση στο πρόβλημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κοινό ανακοινωθέν θα πρέπει  να συμφωνηθεί το συντομότερο δυνατό ώστε οι συνομιλίες να αρχίσουν ευθείς αμέσως.   Όπως ανέφερε, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναστάληκε στα κατεχόμενα κάτι που δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στην τ/κ πλευρά αλλά και στην ε/κ, και συνεπώς πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα.   Οσον αφορά το θέμα των εποίκων, ο κ. Οζγιήτ είπε πως θα πρέπει να επιλυθεί μέσω της συνολικής λύσης του προβλήματος, ενώ για τις εγγυήσεις ανέφερε πως είναι το τελευταίο πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί στις διαπραγματεύσεις.   Σε σχέση με την επιστροφή των Βαρωσίων, ο κ. Οζγιήτ εξέφρασε την αντίθεσή του με τη θέση της τ/κ ηγεσίας ότι η επιστροφή αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης και δήλωσε πως το κόμμα του υποστηρίζει πως μπορεί να συζητηθεί ξεχωριστά στο δρόμο προς τη λύση, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Η πρότασή μας για τα Βαρώσια είναι ότι πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό την επίβλεψη των ΗΕ, μαζί με την ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου, υπό την επίβλεψη της ΕΕ», είπε.   Στο σημείο αυτό, ο κ. Ομήρου διευκρίνισε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΔΕΚ, με την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού, δεν περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου.


 - See more at: http://www.onlycy.com/437499-%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%83#sthash.2oeWlFJg.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου