Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τρεις Τούρκοι Υπουργοί σήμερα στα κατεχόμενα για το φράγμα στα Πάναγρα


Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ και ο Υπουργός Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου φτάνουν σήμερα στα κατεχόμενα για να συμμετάσχουν στην τελετή θεμέλιου λίθου του φράγματος στα Πάναγρα, μέρος του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, που θα γίνει αύριο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι τρεις θα έχουν επίσης επαφές με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, τον «πρωθυπουργό», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου που χθες είχε επαφές με την τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα, την «πρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ κ.ά.

Οι τρείς Τούρκοι αξιωματούχοι θα έφταναν με ειδική πτήση στα κατεχόμενα στις 10.30 το πρωί και θα φύγουν αύριο, 1η Φεβρουαρίου στις 16.30. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών τους, ο Μπεσίρ Αταλάι στις 11 σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου και μισή ώρα μετά με την Σιμπέλ Σιμπέρ. Ολόκληρη η τουρκική αντιπροσωπεία θα παρακαθίσει το μεσημέρι σε γεύμα που θα δώσει προς τιμή τους ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, με τον οποίο θα ακολουθήσει συνάντηση στις 14.00. Το απόγευμα θα γίνουν δύο «τμηματικές», όπως αναφέρονται, συναντήσεις, χωρίς να δίδονται περισσότερες πληροφορίες για το τι αυτές θα αφορούν και ποιοι θα συμμετάσχουν.

Αύριο, Σάββατο, το πρωί, οι Τούρκοι επίσημοι θα συμμετάσχουν σε τρεις τελετές. Στην κατεχόμενη Μύρτου που αφορά τον σταθμό διύλισης πόσιμου νερού, στα Πάναγρα για το σταθμό προώθησης – εγκατάσταση διύλισης – αγωγού νερού της περιοχής Λευκωσίας και στην Κερύνεια, στον θεμέλιο λίθο κατασκευής του αγωγού νερού για την κατεχόμενη αυτή περιοχή.

Αύριο το μεσημέρι οι Τούρκοι Υπουργοί θα παρακαθίσουν σε γεύμα με τον «υπουργό» περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, Χαμίτ Μπακιρτζί. Στις 3 το απόγευμα θα παρακαθίσουν σε διάλεξη του «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολή και θα φύγουν με ειδική πτήση στις 16.30.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην τηλεόραση του Μπαϊράκ, ο κ. Μπακιρτζί είπε ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών υπήρξε καθυστέρηση στο στάδιο των υποθαλάσσιων αγωγών και σε αυτό άνοιξε το δρόμο η αλλαγή στην καταληκτική ημερομηνία του έργου.

Τα έργα στην ξηρά είπε, τόσο στην Τουρκία όσο και στο ψευδοκράτος, θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο και θα απομείνει το κομμάτι που αφορά την βύθιση των υποθαλάσσιων αγωγών. Το «νερό της ειρήνης», όπως το ονόμασε ο κ. Μπακιρτζί, θα φτάσει στο ψευδοκράτος τον Ιούνιου ή τον Ιούλιο, σημειώνοντας πως το χρόνο θα έρχονται στα κατεχόμενα 75 εκ κυβικά μέτρα νερού, εκ των οποίων σχεδόν η μισή ποσότητα θα είναι πόσιμο.

http://www.newsit.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου