Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Κάλπες με μηνύματα για τη συνεργασία

Τουρκοκύπριοι και έποικοι καλούνται σήμερα να αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες στους 28 «δήμους» και 23 κοινότητες. Στα κατεχόμενα θα αναδείξουν και το διάδοχο του Έρογλου στην ψευδοβουλή και συγκεκριμένα στην «εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου».
Υποψήφιοι για του 28 «δήμους» είναι 100 άτομα εκ των οποίων οι 48 κατέρχονται στον στίβο ως ανεξάρτητοι. Ο αριθμός των «δημοτικών συμβούλων» είναι 268 με τους υποψήφιους να είναι 910. Ο αριθμός των κοινοτήτων είναι 237 με 452 υποψήφιους ενώ για τα 948 μέλη κοινοτικών συμβουλίων υπέβαλαν υποψηφιότητα 1.277 άτομα. Οι υποψήφιοι κοινοτάρχες και μέλη των κοινοτικών συμβουλίων δεν κατέρχονται με κομματική σημαία. Σε 84 κοινότητες δεν θα διεξαχθούν «εκλογές» λόγω του ότι υποβλήθηκε μία μόνο υποψηφιότητα.
Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, μετά τη συνεννόηση με το Δημοκρατικό Κόμμα, υπέδειξε υποψηφίους σε 20 «δημους». Οι υποψήφιοι αυτοί θα υποστηριχτούν από το ΔΚ ενώ στους 8 «δήμους» που διεκδικεί το ΔΚ με δικούς του υποψήφιους , θα στηριχθούν από το ΚΕΕ.
Στο βωμό της ψηφοθηρίας σε πολλούς κατεχόμενους δήμους παρατηρείται οργασμός έργων κοινής ωφελείας. Οι νυν «δήμαρχοι» υπέβαλαν εκ νέου υποψηφιότητα και για ψηφοθηρικούς σκοπούς άρχισαν διάφορα έργα τις εβδομάδες πριν την αναμέτρηση. Δρόμοι που επρόκειτο να ασφαλτοστρωθούν προ καιρό, ασφαλτοστρώθηκαν μόλις πρόσφατα. Δρόμοι οι οποίοι δεν φωτίζονταν, τις μέρες αυτές έχουν φωταγωγηθεί. Η συλλογή απορριμμάτων γίνεται στις καθορισμένες μέρες ενώ σε μια νύκτα (!) φύτρωσαν λουλούδια στις πλατείες και τα πάρκα.
Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην εκλογική αναμέτρηση στο Δήμο της κατεχομένης Λευκωσίας. Υποψήφιοι είναι τέσσερις ( Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί του ΚΕΕ, Σιμαβί Ασίμ του ΡΤΚ, η Γκιουλσέν Μπόζκουρτ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και ο Γιουσούφ Αλκίμ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου. Ο νυν «δήμαρχος» Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί υποστηρίζεται από το ΚΕΕ και Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ. Επιδιώκει την επανεκλογή του για να συμπληρώσει το έργο που άρχισε πριν τέσσερα χρόνια και οι πιθανότητες εκλογής του είναι αρκετές, κυρίως μετά τη συνεργασία των δύο δεξιών κομμάτων για κοινό υποψήφιο. Κατά τη θητεία του συνεργάστηκε στενά με τους μεγάλους δήμους της Τουρκίας με περισσότερους των οποίων διδυμοποιήθηκε, όπως αυτούς της Άγκυρας, Γκαζίαντεπ, Προύσσας, Τόκατ, ενώ σύντομα αναμένεται και διδυμοποίηση με το Δήμο Κων/πολης. Από ξένες πόλεις διδυμοποιήθηκε με το Δήμο Κουμάνοβα Σκοπίων. Πέτυχε ακόμη να αναπτύξει στενές σχέσεις με την Ενωση Δήμων Τουρκικού Κόσμου, της οποίας μέλος είναι ο λεγόμενος Δήμος της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο «Δήμος» Λευκωσίας αναγνωρίζεται από τον έξω κόσμο, ο Μπουλουτογλουλαρί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πρέσβεις διαπιστευμένους στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ανέπτυξε τις σχέσεις του με το Δήμο Λευκωσίας έχοντας πολλές συναντήσεις με τη δήμαρχο Ελένη Μαύρου. Επί των ημερών του έγιναν σημαντικά έργα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην κατεχόμενη Μια Μηλιά ενώ άνοιξε και το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.
Σε μια προσπάθεια να προβάλει το ψευδοκράτος, ο Μπουλουτογλουλαρί προσκάλεσε στα κατεχόμενα το δήμαρχο Μονάχου και πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Γερμανίας Christian Ude, ο οποίος έφθασε στο νησί από το παράνομο αεροδρόμιου Τύμπου. Η επίσκεψη στέφθηκε με επιτυχία και προβλήθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία. Στις διεθνείς επιτυχίες του περιλαμβάνονται η ένταξη του κατεχόμενου δήμου σε διεθνείς οργανισμούς όπως το GlobalForum (2006), Εurocities(2007 Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων) Εuromed (2007 Δίκτυο Ευρωμεσογεικών Πόλεων) Uclg (2007 Παγκόσμια Ενωση Πόλεων και Τοπικών Διοικήσεων ) Εuropa Νostra (2007) Οicc( Οργανισμός Ισλαμικών Πόλεων και Πρωτευουσών) LesRencontres(2008 Ενωση Πολιτιστικών Πόλεων και Περιοχών Ευρώπης).
Ο υποψήφιος του ΡΤΚ Σεμαβί Ασικ για 24 χρονια χρημάτισε «δημοτικός σύμβουλος» στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ την περίοδο 2002-06 ήταν «αντιδήμαρχος». Συνεργάστηκε με όλους τους «δημάρχους» (Ακιντζί, Γετκιλί, Σεμί Μπόρα, Κοτλάι Ερκ, Τζεμάλ Μποτυλουτογλουλαρί).Τις περισσότερες φορές συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων μεταξύ των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων. Κατέρχεται με αξιώσεις ισχυριζόμενος ότι αν εκλεγεί θα μετατρέψει τη Λευκωσία σε όμορφη πόλη και κυρίως θα την απαλλάξει από τα σκουπίδια και βρομιές αλλά και για να βάλει μια τάξη στα οικονομικά του «δήμου», ο οποίος οφείλει τεράστια κονδύλια τόσο στο δημόσιο όσο και σε ιδιώτες. Οι εργολάβοι αλλά και οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν πληρώνονται κανονικά και ούτε τους καταβάλλονται οι υπερωρίες. Το εφάπαξ στους συνταξιούχους καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση.
Η υποψήφια του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας για τον κατεχόμενα Δήμο Λευκωσίας είναι η πρώην «υπουργός» Υγείας, γιατρός Γιουλσέν Μποζκούρτ. Έχει επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία στις επικρίσεις του νυν «δημάρχου» Μπουλουτογλουλαρί τον οποίο κατηγορεί ότι αντί για έργα περιορίζεται σε λόγια και υπενθυμίζει ότι στα τέσσερα χρόνια της δημαρχίας του δεν έκανε τα απαιτούμενα έργα στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αποτέλεσμα, με την παραμικρή νεροποντή να πλημμυρίζουν υποστατικά. Του υπενθυμίζει ότι όταν ανέλαβε τη δημαρχία είχε υποσχεθεί ότι προτού λήξει η θητεία του θα μετέτρεπε τον σκυβαλότοπο στο Δίκωμο σε κατασκηνωτικό χώρο. Η Μποζκούρτ υπόσχεται περισσότερο πράσινο και λιγότερο μπετόν στην κατεχόμενη Λευκωσία και καλεί τις γυναίκες να την ψηφίσουν.
Ο Γιουσιούφ Αλκίμ δεν έχει υποβάλει ούτε ένα σχέδιο για το όραμά του για την κατεχόμενη Λευκωσία. Όπως έγραψε και ο τ/κ Τύπος, υπέβαλε υποψηφιότητα για να προβάλει την ιδεολογία του. Ο αρθρογράφος της Κίπρις, Αχμέτ Τολγκάι (21/6/10) υπενθυμίζει στον Αλκίμ ότι με τις εκλογές οι Τ/κ δεν θα εκλέξουν έναν νέο Τζε Γκεβάρα αλλά «δήμαρχο».

Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου