Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

«Πίκρης» ο Μπαγίς

Δεν του άρεσε η αντίδραση στην ιδέα του για προσάρτηση
Υποστήριξε ότι, αν οι πολιτικοί στα κατεχόμενα δεν κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε, θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του για να προβεί στις ανάλογες διευκρινίσεις

Την πικρία για τις αντιδράσεις και επιθέσεις που δέχτηκε, σε σχέση με τη δήλωσή του περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση μη λύσης, εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Χαμπερντάρ».
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Μπαγίς ανέφερε ότι ποτέ δεν διαχώρισε τους πολιτικούς στα κατεχόμενα ανάλογα με τις πολιτικές τους θέσεις, προσθέτοντας ότι όσοι δεν είχαν καταλάβει τι ακριβώς εννοούσε στην περιβόητη δήλωσή του, αντί να προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς μαζί του και να τους εξηγήσει. Ποτέ δεν αρνήθηκε, συνέχισε, ραντεβού σε οποιονδήποτε εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί μαζί του, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι απομόνωσαν μια συγκεκριμένη αναφορά από το σύνολο των δηλώσεών του, προκειμένου να ασκήσουν κριτική.
Το αποδέχθηκαν
Μετά και τις νέες δηλώσεις, οι Τ/κ άρχισαν να αντιδρούν πιο θετικά. Ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ναζίμ Τσαβούσογλου, βρισκόμενος στο Ερζουρούμ της Τουρκίας και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, ανέφερε ότι το θέμα έχει ξεκαθαριστεί μετά τις διευκρινιστικές δηλώσεις Μπαγίς. «Μετά από τις δηλώσεις Μπαγίς, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές προέβησαν σε δηλώσεις.

Το ίδιο και το κόμμα μας», είπε. Πρόσθεσε ότι ο Μπαγίς εξήγησε πως αυτό που εννοούσε ήταν ότι δεν θα αφήσουν ποτέ μόνο του το ψευδοκράτος. Ωστόσο, Τ/κ φοιτητές που σπουδάζουν στην Άγκυρα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, καλώντας τον Τούρκο Υπουργό να αντιληφθεί ότι κυρίαρχοι της Κύπρου είναι οι ίδιοι οι Κύπριοι.
Δύο «κράτη»
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη «Βατάν», ο Μπαγίς συμμετείχε σε πρόγραμμα του τουρκικού κρατικού καναλιού TRT, που μεταδίδεται στην αραβική γλώσσα όπου, και αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ακόμα και αν ο κόσμος δεν αποδεχτεί το ψευδοκράτος, «στην πραγματικότητα, στο νησί υπάρχουν δύο διαφορετικά κράτη. Οι κυβερνήσεις είναι διαφορετικές, τα κοινοβουλευτικά σώματα είναι διαφορετικά, τα θεσμικά όργανα είναι διαφορετικά». Επανέλαβε, δε, τη γνωστή θέση ότι, παρά το γεγονός ότι οι Τ/κ υπερψήφισαν το σχέδιο Ανάν, δεν ήρθη η «απομόνωση» της ΕΕ έναντι του ψευδοκράτους.

«Πετάγεται» για το Περιουσιακό
Διαδοχικές συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία θα έχει, εν τω μεταξύ, σήμερα στην Άγκυρα ο Τ/κ διαπραγματευτής Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος μεταβαίνει έχοντας μαζί του τον ειδικό επί του περιουσιακού Σερντέν Χότζα, μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας. Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», με τίτλο «Θα συζητηθεί το Κυπριακό», αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι ο Έρογλου θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα με ειδικό αεροπλάνο.

Στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, στις 4.15 το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και στις 5.30 με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου. Εκτός από τον Χότζα, μαζί του θα είναι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο σύμβουλός του Κουντρέτ Οζερσάι και το μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας Γκιουνές Ονάρ. Θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα το βράδυ.
Αέριο μέσω… απολογίας
Οι Τούρκοι επανήλθαν, χθες, και στο θέμα του φυσικού αερίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μεταφερθεί στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ είναι, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ της Τουρκίας, η απολογία εκ μέρους του Ισραήλ προς την Τουρκία για τον θάνατο των 9 Τούρκων πολιτών στο πλοίο «Mavi Marmara», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στις 31 Μαΐου του 2010.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο κ. Γιλντίζ είπε ότι η πλέον συμφέρουσα οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι η Τουρκία και ότι οι άλλες εναλλακτικές λύσεις θα προκαλέσουν διάφορες δυσκολίες, προσθέτοντας ότι το θέμα της ενέργειας πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την ειρήνη στην περιοχή. Αναφερόμενος στο πλοίο «Piri Reis», ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι εργασίες για αγορά πλοίου που θα διεξαγάγει τρισδιάστατες έρευνες, πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.

Πηγή : www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου