Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Κερδισμένο το ΚΕΕ στις ψευδοεκλογές

ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝτην Κυριακή στα κατεχόμενα, «εκλογές» για ανάδειξη των λεγόμενων δημάρχων των δήμων στα κατεχόμενα.
Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανέδειξε 12 «δημάρχους, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα οκτώ, και το Δημοκρατικό Κόμμα πέντε. Τρεις λεγόμενοι δήμαρχοι έχουν «εκλεγεί» ως ανεξάρτητοι.
Σε σχέση με τη θέση στη λεγόμενη βουλή που είχε κενωθεί με την ανάδειξη Ερογλου στις ψευδοεκλογές του Απριλίου, η κόρη του Τ/κ ηγέτη και «υποψήφια» με το ΚΕΕ Resmiye Canaltay, «εξελέγη βουλευτής» Αμμοχώστου.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, δεν άλλαξαν οι «δήμαρχοι» στα πέντε μεγάλα «δημαρχεία». Σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής στις «εκλογές», ο «πρόεδρος» του λεγόμενου ανώτατου εκλογικού συμβουλίου, Νεββάρ Νολάν, δήλωσε ότι από τον συνολικό αριθμό των «ψηφοφόρων», ο οποίος ανέρχεται στις 164.486, στις κάλπες προσήλθε μόνο το 72% (118.430 «ψηφοφόροι»).
Μόνο τρία «δημαρχεία» «άλλαξαν χέρια» και αυτά είναι της κατεχόμενης Σίντας, της κατεχόμενης Βατυλής και του κατεχόμενου Αγίου Επικτήτου. Η «Κίπρις» αναφέρει ότι ο μεγάλος κερδισμένος σε αυτές τις «εκλογές» φαίνεται πως είναι το Κ.Ε.Ε.. Το Κόμμα είχε κερδίσει το 2006 10 «δημαρχεία», ενώ τώρα 12. Το Ρ.Τ.Κ. διατηρεί τον ίδιο αριθμό.

Πηγή : http://www.philenews.com/

Με συμβουλές από Ντενκτάς

Η «ΣΤΑΡ ΚΙΜΠΡΙΣ» γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς προέβη σε σχόλια σχετικά με την επίσκεψη του Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη. Αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Έρογλου κατά τις επαφές του εκεί, ο Ραούφ Ντενκτάς επισήμανε ότι ο Έρογλου δεν θα ξεχάσει τις «προεκλογικές» του υποσχέσεις και ότι κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Γ.Γ. των Η.Ε., θα αναφέρει αυτά που πρέπει στον Γ.Γ. των Η.Ε. «υπερασπιζόμενος το κράτος, την κυριαρχία και τα δικαιώματα του τ/κ «λαού».


Πηγή : http://www.philenews.com/

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ο Ταλάτ επιστρέφει...

Ο ΤΕΩΣ ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά διέπραξε δύο λάθη στις συνομιλίες.
Το πρώτο, είπε, ήταν ότι άρχισε τις συνομιλίες από το περιουσιακό και το δεύτερο ότι υιοθέτησε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ακόμη πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας ροκανίζει το χρόνο και ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου θα πρέπει να ζητήσει εντατικοποίηση των συνομιλιών. Εξάλλου, υποστήριξε ότι οι Ε/κ υποστήριζαν και υποστηρίζουν το κουρδικό ΡΚΚ.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Κάλπες με μηνύματα για τη συνεργασία

Τουρκοκύπριοι και έποικοι καλούνται σήμερα να αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες στους 28 «δήμους» και 23 κοινότητες. Στα κατεχόμενα θα αναδείξουν και το διάδοχο του Έρογλου στην ψευδοβουλή και συγκεκριμένα στην «εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου».
Υποψήφιοι για του 28 «δήμους» είναι 100 άτομα εκ των οποίων οι 48 κατέρχονται στον στίβο ως ανεξάρτητοι. Ο αριθμός των «δημοτικών συμβούλων» είναι 268 με τους υποψήφιους να είναι 910. Ο αριθμός των κοινοτήτων είναι 237 με 452 υποψήφιους ενώ για τα 948 μέλη κοινοτικών συμβουλίων υπέβαλαν υποψηφιότητα 1.277 άτομα. Οι υποψήφιοι κοινοτάρχες και μέλη των κοινοτικών συμβουλίων δεν κατέρχονται με κομματική σημαία. Σε 84 κοινότητες δεν θα διεξαχθούν «εκλογές» λόγω του ότι υποβλήθηκε μία μόνο υποψηφιότητα.
Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, μετά τη συνεννόηση με το Δημοκρατικό Κόμμα, υπέδειξε υποψηφίους σε 20 «δημους». Οι υποψήφιοι αυτοί θα υποστηριχτούν από το ΔΚ ενώ στους 8 «δήμους» που διεκδικεί το ΔΚ με δικούς του υποψήφιους , θα στηριχθούν από το ΚΕΕ.
Στο βωμό της ψηφοθηρίας σε πολλούς κατεχόμενους δήμους παρατηρείται οργασμός έργων κοινής ωφελείας. Οι νυν «δήμαρχοι» υπέβαλαν εκ νέου υποψηφιότητα και για ψηφοθηρικούς σκοπούς άρχισαν διάφορα έργα τις εβδομάδες πριν την αναμέτρηση. Δρόμοι που επρόκειτο να ασφαλτοστρωθούν προ καιρό, ασφαλτοστρώθηκαν μόλις πρόσφατα. Δρόμοι οι οποίοι δεν φωτίζονταν, τις μέρες αυτές έχουν φωταγωγηθεί. Η συλλογή απορριμμάτων γίνεται στις καθορισμένες μέρες ενώ σε μια νύκτα (!) φύτρωσαν λουλούδια στις πλατείες και τα πάρκα.
Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην εκλογική αναμέτρηση στο Δήμο της κατεχομένης Λευκωσίας. Υποψήφιοι είναι τέσσερις ( Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί του ΚΕΕ, Σιμαβί Ασίμ του ΡΤΚ, η Γκιουλσέν Μπόζκουρτ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και ο Γιουσούφ Αλκίμ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου. Ο νυν «δήμαρχος» Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί υποστηρίζεται από το ΚΕΕ και Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ. Επιδιώκει την επανεκλογή του για να συμπληρώσει το έργο που άρχισε πριν τέσσερα χρόνια και οι πιθανότητες εκλογής του είναι αρκετές, κυρίως μετά τη συνεργασία των δύο δεξιών κομμάτων για κοινό υποψήφιο. Κατά τη θητεία του συνεργάστηκε στενά με τους μεγάλους δήμους της Τουρκίας με περισσότερους των οποίων διδυμοποιήθηκε, όπως αυτούς της Άγκυρας, Γκαζίαντεπ, Προύσσας, Τόκατ, ενώ σύντομα αναμένεται και διδυμοποίηση με το Δήμο Κων/πολης. Από ξένες πόλεις διδυμοποιήθηκε με το Δήμο Κουμάνοβα Σκοπίων. Πέτυχε ακόμη να αναπτύξει στενές σχέσεις με την Ενωση Δήμων Τουρκικού Κόσμου, της οποίας μέλος είναι ο λεγόμενος Δήμος της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο «Δήμος» Λευκωσίας αναγνωρίζεται από τον έξω κόσμο, ο Μπουλουτογλουλαρί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πρέσβεις διαπιστευμένους στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ανέπτυξε τις σχέσεις του με το Δήμο Λευκωσίας έχοντας πολλές συναντήσεις με τη δήμαρχο Ελένη Μαύρου. Επί των ημερών του έγιναν σημαντικά έργα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην κατεχόμενη Μια Μηλιά ενώ άνοιξε και το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.
Σε μια προσπάθεια να προβάλει το ψευδοκράτος, ο Μπουλουτογλουλαρί προσκάλεσε στα κατεχόμενα το δήμαρχο Μονάχου και πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Γερμανίας Christian Ude, ο οποίος έφθασε στο νησί από το παράνομο αεροδρόμιου Τύμπου. Η επίσκεψη στέφθηκε με επιτυχία και προβλήθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία. Στις διεθνείς επιτυχίες του περιλαμβάνονται η ένταξη του κατεχόμενου δήμου σε διεθνείς οργανισμούς όπως το GlobalForum (2006), Εurocities(2007 Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων) Εuromed (2007 Δίκτυο Ευρωμεσογεικών Πόλεων) Uclg (2007 Παγκόσμια Ενωση Πόλεων και Τοπικών Διοικήσεων ) Εuropa Νostra (2007) Οicc( Οργανισμός Ισλαμικών Πόλεων και Πρωτευουσών) LesRencontres(2008 Ενωση Πολιτιστικών Πόλεων και Περιοχών Ευρώπης).
Ο υποψήφιος του ΡΤΚ Σεμαβί Ασικ για 24 χρονια χρημάτισε «δημοτικός σύμβουλος» στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ την περίοδο 2002-06 ήταν «αντιδήμαρχος». Συνεργάστηκε με όλους τους «δημάρχους» (Ακιντζί, Γετκιλί, Σεμί Μπόρα, Κοτλάι Ερκ, Τζεμάλ Μποτυλουτογλουλαρί).Τις περισσότερες φορές συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων μεταξύ των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων. Κατέρχεται με αξιώσεις ισχυριζόμενος ότι αν εκλεγεί θα μετατρέψει τη Λευκωσία σε όμορφη πόλη και κυρίως θα την απαλλάξει από τα σκουπίδια και βρομιές αλλά και για να βάλει μια τάξη στα οικονομικά του «δήμου», ο οποίος οφείλει τεράστια κονδύλια τόσο στο δημόσιο όσο και σε ιδιώτες. Οι εργολάβοι αλλά και οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν πληρώνονται κανονικά και ούτε τους καταβάλλονται οι υπερωρίες. Το εφάπαξ στους συνταξιούχους καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση.
Η υποψήφια του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας για τον κατεχόμενα Δήμο Λευκωσίας είναι η πρώην «υπουργός» Υγείας, γιατρός Γιουλσέν Μποζκούρτ. Έχει επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία στις επικρίσεις του νυν «δημάρχου» Μπουλουτογλουλαρί τον οποίο κατηγορεί ότι αντί για έργα περιορίζεται σε λόγια και υπενθυμίζει ότι στα τέσσερα χρόνια της δημαρχίας του δεν έκανε τα απαιτούμενα έργα στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αποτέλεσμα, με την παραμικρή νεροποντή να πλημμυρίζουν υποστατικά. Του υπενθυμίζει ότι όταν ανέλαβε τη δημαρχία είχε υποσχεθεί ότι προτού λήξει η θητεία του θα μετέτρεπε τον σκυβαλότοπο στο Δίκωμο σε κατασκηνωτικό χώρο. Η Μποζκούρτ υπόσχεται περισσότερο πράσινο και λιγότερο μπετόν στην κατεχόμενη Λευκωσία και καλεί τις γυναίκες να την ψηφίσουν.
Ο Γιουσιούφ Αλκίμ δεν έχει υποβάλει ούτε ένα σχέδιο για το όραμά του για την κατεχόμενη Λευκωσία. Όπως έγραψε και ο τ/κ Τύπος, υπέβαλε υποψηφιότητα για να προβάλει την ιδεολογία του. Ο αρθρογράφος της Κίπρις, Αχμέτ Τολγκάι (21/6/10) υπενθυμίζει στον Αλκίμ ότι με τις εκλογές οι Τ/κ δεν θα εκλέξουν έναν νέο Τζε Γκεβάρα αλλά «δήμαρχο».

Πηγή : http://www.philenews.com/

ΟΙ «ΔΗΜΟΙ» ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Λουρουτζίνα, Γερόλακκος, Κυθρέα, Κιόνελι, Λευκωσία. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Λύση, Πέργαμος, Αμμοχώστος, Λευκονοίκο, Σίντα, Άσσια, Τζάος, Ακανθού, Βατυλή, Αγιος Σέργιος.
ΚΕΡΥΝΕΙΑ: Καραβάς, Άγιος Επίκτητος, Δίκωμο, Άγιος Αμβρόσιος, Κερύνεια, Λάπηθος. ΜΟΡΦΟΥ: Μόρφου, Λεύκα.
ΤΡΙΚΩΜΟ: Κώμη Κεπήρ, Ριζοκάρπασο, Τρίκωμο, Γιαλούσα, Γαλάτεια.

Πηγή : http://www.philenews.com/

Και δυναστεία Έρογλου τώρα στο προσκήνιο

Η επικράτηση του Έρογλου είχε ως αποτέλεσμα να κενωθεί η «έδρα» του στην επαρχία Αμμοχώστου. Η «αναπληρωματική εκλογή» διεξάγεται με πρωταγωνίστρια την κόρη του Τ/κ ηγέτη.
Η Ρεσμιγιέ Έρογλου-Τζάναλταϋ κατέρχεται ως υποψήφια του ΚΕΕ και υποστηρίζεται και από το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας υποψήφιος είναι ο Χουσεΐν Αγκολεμλί ο οποίος υποστηρίζεται από το ΡΤΚ, από το Κόμμα Ελευθερίας-Μεταρρύθμισης υποψήφιος είναι ο Ντουρδούν Ογούζ και από το Κόμμα Εθνικιστικής Δικαιοσύνης ο Ατά Τεπέ. Ανεξάρτητοι είναι οι Νουσχέτ Ιλκτουγ και Καϋγκισίζ Καρατζά.
Εάν ο Ραούφ Ντενκτάς έχει ως διάδοχό του στην πολιτική τον γιο του Σεντάρ, και ο τέως ηγέτης των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ τον ανεψιό του Ιρσέν Κιουτσιουκ , ο Τ/κ ηγέτης Έρογλου προετοιμάζει τη θυγατέρα του Ρεσμιγιέ Τζάναλτάϋ με ανάθεση και χαρτοφυλακίου (γίνεται λόγος για το «Υπουργείο Τουρισμού»). Στη συνέχεια την προετοιμάζει για την αρχηγία του ΚΕΕ.
Επιτυχημένη επιχειρηματίας (τουριστικές επιχειρήσεις) η Ρεσμιγιέ έθεσε υποψηφιότητα εξασφαλίζοντας και την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, η πιθανότητα να είναι νικήτρια είναι μεγάλη. Φανερά ενοχλημένη από τις επικρίσεις που δέχτηκε για το ότι ως κόρη του ηγέτη των Τ/κ θα έπρεπε να αποφύγει να θέσει υποψηφιότητα, δηλώνει ότι ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο για να προτρέψει τις γυναίκες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πολιτική (αν εκλεγεί, ο αριθμός των γυναικών στην ψευδοβουλή φθάνει τις πέντε).
Ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους δεν έθεσε υποψηφιότητα προηγουμένως και περίμενε την εκλογή του πατέρα της στην «προεδρία». Παρά το ότι ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στην πολιτική από 15 χρόνων και δραστηριοποιήθηκε στις γυναικείες οργανώσεις του ΚΕΕ, κατά την προεκλογική εκστρατεία απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό.
Ο υποψήφιος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Χουσεΐν Αγκολεμλί -ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΡΤΚ- είναι γνώστης της πολιτικής αφού στο παρελθόν ήταν αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης. Ορθή η επιλογή του Σογιέρ να μην υποδείξει, ως κόμμα, δικό του υποψήφιο, επειδή το φαβορί είναι η Ρεσμιγιέ και ως αρχηγός του ΡΤΚ δεν θα ήθελε να φορτωθεί μια ακόμη ήττα. Ο Αγκολεμλί εκφράζει την πεποίθηση ότι μέχρι τέλους του 2010 θα εξευρεθεί λύση ενώ σε δηλώσεις του στην Κίπρισλι είπε ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων έφθασε τις 700.000. Επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην αδυναμία του ΚΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους από τον Απρίλιο του 2009, ενώ προειδοποιεί ότι αναμένεται νέα δέσμη οικονομικών μέτρων με την οποία ο κόσμος θα αναγκαστεί να σφίξει τα ζωνάρια. Καλεί τους ψηφοφόρους να εκφράσουν με την ψήφο τους την αντίθεσή τους στα αντιλαïκά μέτρα της ψευδοκυβέρνησης.



Πηγή : http://www.philenews.com/

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Τα χρέη σε Ε/κ στην «προεκλογική» των κατεχομένων

Ο ΤΕΟΜΑΝΟκτάι ο οποίος είναι «υποψήφιος δήμαρχος» για το «δημαρχείο Λεύκας», σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το «δημαρχείο Λεύκας», μεταξύ άλλων χρεών που έχει, χρωστά και το ποσό των οκτώ χιλιάδων ευρώ σε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές για εξαρτήματα που έχει αγοράσει από εκεί. Ο Οκτάι πρόσθεσε ότι ο Ε/κ ιδιοκτήτης του καταστήματος, έχει αναφέρει ότι ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή σε «δικαστήριο» του ψευδοκράτους. Στο δημοσίευμα δεν κατονομάζονται ούτε το κατάστημα, ούτε και ο ιδιοκτήτης του.
Στο μεταξύ, αύριο Κυριακή, 27 Ιουνίου, πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα «δημοτικές» και «αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές». Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Βατάν», ο πρόεδρος του «ανώτατου συμβουλίου εκλογών», Νεβάρ Νολάν δήλωσε ότι σε αυτές «δικαίωμα ψήφου» έχουν 164.486 «ψηφοφόροι», οι οποίοι θα «ψηφίσουν» σε 633 κάλπες. Πέντε «υποψήφιοι» θα διεκδικήσουν τη μία «βουλευτική έδρα» στην επαρχία Αμμοχώστου, η οποία κενώθηκε μετά την «εκλογή» του Ντερβίς Ερογλου στην «προεδρία» του ψευδοκράτους, ενώ άλλοι 100 «υποψήφιοι» θα διεκδικήσουν τις 28 «δημαρχίες» στα κατεχόμενα. Τις 268 θέσεις «δημοτικών συμβούλων» θα διεκδικήσουν 910 «υποψήφιοι».
Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο απόηχος της μεταβίβασης της «διοίκησης των τ/κ αερογραμμών» στην τουρκική Ατλας Τζετ στα κατεχόμενα. Οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, κλείδωσαν τις πόρτες του κτηρίου, ενώ σήμερα προγραμματίζεται συλλαλητήριο 34 συντεχνιών για καταδίκη της απόφασης συνεταιρισμού της εταιρείας με την Ατλας. Ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Ερσίν Τατάρ διέψευσε τις φήμες για παραίτησή του ενώ παραιτήθηκε ο υποδιευθυντής της εταιρείας Σελίμ Αλτιντζίκ. Επίσης ακυρώθηκε αριθμός πτήσεων της εταιρίας ενώ πληροφορίες από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος με τον οποίο η Ατλας θα αναλάβει την εξόφληση των χρεών των «τ/κ αερογραμμών».
Η «Γενί Ντουζέν» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα και αναφέρεται σε αδιέξοδο, ενώ η «Χαβαντίς» δεν αποκλείει ναυάγιο της συμφωνίας.
Η «Βολκάν» γράφει ότι οι εργατοπατέρες θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στις «τ/κ αερογραμμές» και τους εργαζόμενους σε αυτές και διοργανώνουν συλλαλητήρια προκειμένου να εξασφαλίσουν κέρδη για τους υποψηφίους του ΡΤΚ και να φθείρουν το ΚΕΕ.
Η «Κίπρισλι» στο κύριο θέμα της αναφέρει ότι μετά τις «τ/κ αερογραμμές» σειρά για ιδιωτικοποίηση έχει η λεγόμενη αρχή τηλεπικοινωνιών η οποία είναι επίσης πνιγμένη στα χρέη.



Πηγή : http://www.philenews.com/

Έρογλου - ΓΓ ΟΗΕ.Δεν παίρνει μαζί του τον «ΥΠΕΞ»

Απέφυγε όπως όλα δείχνουν ο Τ/Κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου να συμπεριλάβει και τον «υπουργό Εξωτερικών» των κατεχομένων, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν στους συνεργάτες του που θα τον συνοδεύσουν στη Νέα Υόρκη και στη συνάντηση της Δευτέρας με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο κ. Έρογλου είχε δημόσια τονίσει πως σε όλες τις επισκέψεις του στο εξωτερικό θα συνοδευόταν από τον κ. Οζγκιουργκιούν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι προηγούμενοι Τ/Κ ηγέτες είχαν παραμελήσει το «υπουργείο Εξωτερικών».
Προφανώς, ο κ. Έρογλου είτε αντελήφθη ότι δεν μπορεί να συνοδεύεται από «κυβερνητικό» παράγοντα του ψευδοκράτους στη συνάντηση με τον Μπαν Γκι-μουν, στην οποία έχει προσκληθεί υπό την ιδιότητα του Τ/Κ ηγέτη κι όχι του «προέδρου» των κατεχομένων. Ο κ. Έρογλου αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη και η συνάντηση με τον κ. Μπαν είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου γύρω στις 6:30 το απόγευμα ώρα Κύπρου. Κατά την παραμονή του στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο Τ/Κ ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί με συνδέσμους Τ/Κ που ζουν στις ΗΠΑ. Θα συναντηθεί επίσης με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ερτουγρούλ Απακάν. Θα τον συνοδεύουν ο ειδικός του σύμβουλος, Κουντρέτ Οζερσάι, και ο εκπρόσωπος Τύπου της «προεδρίας», Οσμάν Ερτούγ.


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΡΑΝΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΤΑ κατεχόμενα, η συντεχνία «θρησκευτικών λειτουργών» ζήτησε τη χωρίς χρονοτριβή έναρξη καλοκαιρινών θρησκευτικών μαθημάτων. Ο «πρόεδρος» της συντεχνίας, Μεχμέτ Ντερέ, σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι «πρέπει να αυξηθεί η αντίσταση των νέων έναντι στις κακές συνήθειες» και ότι είναι επιθυμία όλων όπως τα παιδιά που θα είναι οι μελλοντικοί ενήλικες, «να γαλουχηθούν με τις εθνικές και ηθικές αξίες». Στη δήλωσή του ο Ντερέ, αφού υποστήριξε ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει κανένας «θεσμός» που να διδάσκει στα παιδιά των Μουσουλμάνων τη θρησκεία τους και το Κοράνι, πρόσθεσε ότι αυτό το διάστημα που τα «σχολεία» είναι κλειστά, ο «λαός» επιθυμεί τη διδασκαλία της θρησκείας στα παιδιά του.


Πηγή : http://www.philenews.com/

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν μεταβαίνει ο Έρογλου

Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι θα μεταβεί την Κυριακή στην Νέα Υόρκη όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν. Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Ερογλου είπε ότι οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους για το περιουσιακό και η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 9 Ιουλίου. Πρόσθεσε ότι η παρουσίαση των θέσεων της ε/κ πλευράς έγινε στα ελληνικά και ότι θα τους διαβιβαστεί στα αγγλικά αύριο. Ο κ. Ερογλου είπε επίσης ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα έχουν συνάντηση πριν τις 9 Ιουλίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το περιουσιακό είναι ένα δύσκολο θέμα και ότι αρκετές διαφορές ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη σημερινή παρουσίαση. Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί να εξετάσει το θέμα των περιουσιών ως ένα χωριστό θέμα από τα άλλα, ενώ η ε/κ πλευρά επιχειρεί να το διασυνδέει με άλλα ζητήματα. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ, λέγοντας ότι περιέχει θετικά στοιχεία.



Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ευρωβουλευτές στην Κερύνεια για να δουν την καταστροφή

ΟΜΑΔΑευρωβουλευτών θα επισκεφθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη την κατεχόμενη Κερύνεια για να δουν διά ζώσης τη μεγάλη καταστροφή που συντελείται στην περιοχή. Αυτό ανακοίνωσε χθες η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να καταγγελθεί η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ειδικά στην περιοχή Κερύνειας. Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι μαζί με το σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» απηύθυναν έκκληση προς τους επιτρόπους Ανδρούλα Βασιλείου και Στέφαν Φούλε να αναλάβουν πρωτοβουλία για να τερματιστεί η οικολογική και πολιτιστική καταστροφή της Κύπρου που συντελούνται σε συνδυασμό με τον σφετερισμό και την παράνομη εμπορική εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Ανέφερε ακόμα ότι η τελέσασα τα εγκαίνια της έκθεσης Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρενάτα Ζόμερ, «στηλίτευσε την απαράδεκτη τουρκική στάση και στήριξε τη θέση των διοργανωτών της εκδήλωσης για την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει τις δικές της ευθύνες διότι η πολιτιστική κληρονομιά στην κατεχόμενη Κύπρο είναι και τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Η έκθεση έγινε σε συνεργασία και με τους Οικολόγους με τον Ντίνο Πασπαλλίδη να δηλώνει πως το κίνημα δεν έχει πρόβλημα να συμπαραταχθεί «με όλες τις υγιείς δυνάμεις που πολεμούν να ακυρωθεί η κατοχή και τα αποτελέσματά της».
Ο πρόεδρος της «Αδούλωτης Κερύνειας», Κλεάνθης Σολέας, είπε ότι η διοργάνωση της έκθεσης είχε ως στόχο την «ενημέρωση των ευρωβουλευτών και ταυτόχρονα ευαισθητοποίησή τους για την καταστροφή της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που επιτελείται στα κατεχόμενα». Ο γραμματέας του σωματείου, Ιωάννης Σιεκέρσαββας, σημείωσε πως «ήταν ανάγκη με τη ζωντανή μας παρουσία να τους υπενθυμίσουμε ότι οι αυτόχθονες κάτοικοι των περιοχών οι οποίοι αποτελούσαν πληθυσμό πάνω από το 85% και ήταν ιδιοκτήτες περίπου του ίδιου ποσοστού είναι ακόμη πρόσφυγες».



Πηγή : http://www.philenews.com/

Πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό

 Του Μπιλ Μπιλμπάι Εμίνογλου στην Κίπρις

Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ της Κίπρις ζητά να πληροφορηθεί από τους απλούς πολίτες ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας μας. Όλοι, χωρίς εξαίρεση, δηλώνουν «Ανεργία». Σωστή απάντηση και για να το αντιληφθεί αυτό κάποιος δεν απαιτείται να είναι ειδικός. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη ειδικά για τους νέους που δεν βρίσκουν δουλειά ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Το δημόσιο έχει μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων από τον προβλεπόμενο. Ο ιδιωτικός τομέας δεν δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Το πλέον δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι στρατιές ανέργων και να μη φαίνεται στον ορίζοντα κάποια λύση. Για τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης θα πρέπει να δοθούν στους εργοδότες κίνητρα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Μια άλλη ερώτηση που υποβλήθηκε στους πολίτες ήταν : «Πιστέυετε ότι μέχρι τέλους του έτους θα εξευρεθεί λύση στο κυπριακό; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει λύση;». Μετά το σχέδιο Ανάν οι απαντήσεις του κοινού είναι: Δεν θα υπάρξει λύση», «Ενώ εμείς επιθυμούμε τη λύση, οι Ε/κ την αποφεύγουν», «Δύσκολα θα εξευρεθεί λύση», «την έχουμε μεν ανάγκη, αλλά είναι αδύνατη», «Για φέτος δεν το βλέπω. Ίσως τα επόμενα χρόνια» «Δεν πιστεύω ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αλλά και αν επιτευχθεί θα είναι βραχύβια». Αυτές ήταν οι απαντήσεις των απλών ανθρώπων. Τι καλά που θα ήταν να ήταν όλοι αισιόδοξοι και να δήλωναν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της λύσης; Τι πρέπει να γίνει; Αυτή την ερώτηση δεν την υποβάλλαμε στους πολίτες επειδή η απάντηση είναι άγνωστη αφού δεν γνωρίζει κανείς πού θα οδηγήσει η μη λύση και τι θα συμβεί στο μέλλον. Η μη επίλυση του κυπριακού φέρνει στο προσκήνιο την ταϊβανοποίηση. Μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο αυτό στην Κύπρο; Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι δυνατόν και κάποιοι άλλοι το αντίθετο.
Αν προσέξατε, το μοντέλο Ταϊβάν συζητείται στις απ’ ευθείας πτήσεις των τ/κ «αερογραμμών», στα προβλήματα από την απομόνωση. Λέγεται μάλιστα ότι αν, τελικά, το κυπριακό παραμείνει άλυτο, θα εγκριθεί ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνουν ανοίγματα στον έξω κόσμο, όπως έγινε και με την Ταϊβάν. Εμείς όμως δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα μόνο στο εμπόριο, οικονομία, κοινωνικά θέματα. Πρέπει να ενσωματωθούμε πολιτικά και νομικά στη διεθνή κοινότητα, να εκπροσωπηθούμε στα ΗΕ και ΕΕ . Πρέπει να γίνουμε τμήμα της διεθνούς κοινότητας. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την επίλυση του κυπριακού Αν δεν επιτευχθεί αυτή , τότε χαρά στην τύχη μας.

Πηγή : http://www.philenews.com/

Ισραήλ - κατεχόμενα.Έχασαν 45.000 τουρίστες

Μεγάλη ζημιά στον τουριστικό τομέα φέρεται να υπέστη το ψευδοκράτος λόγω της εκτράχυνσης στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ μετά τα αιματηρά γεγονότα στο τουρκικό πλοιάριο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνολικά 45.000 Ισραηλινοί ακύρωσαν τις κρατήσεις που είχαν κάνει σε ξενοδοχεία του ψευδοκράτους για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.
Η «Κίμπρις» γράφει πως μαζί με τις κρατήσεις ακυρώθηκαν και οι εκδρομές Ισραηλινών τουριστών στα κατεχόμενα οι οποίοι πλέον προγραμματίζουν τις διακοπές τους στις ελεύθερες περιοχές.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κάποια ταξιδιωτικά γραφεία στα κατεχόμενα είχαν προβεί σε συμφωνία με ισραηλινή εταιρεία για τη μεταφορά τουριστών στα κατεχόμενα.Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή του τ/κ ταξιδιωτικού γραφείου Armada, Μπορά Οζγκέν, θα γίνονταν ατμοπλοϊκά δρομολόγια από το Ισραήλ στα κατεχόμενα δύο φορές την εβδομάδα. Για το σκοπό αυτό ενοικίασαν το πλοίο «Σαμψούντα» έναντι του ποσού των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων.Το εν λόγω πλοίο κατέπλευσε στις 30 Μαΐου στη Χάιφα. Θα μετέφερε στις 3 Ιουνίου, 2.000 επιβάτες στο παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου, αλλά το ταξίδι ακυρώθηκε. Η «Γενί Ντουζέν» αναφέρει στη σχετική είδηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διέθεσε κονδύλι της τάξεως των 160.000 ευρώ για να προβάλει την Κύπρο στο Ισραήλ, ως προορισμό καλοκαιρινών διακοπών. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία και διεξάγει μεγάλη εκστρατεία προκειμένου να κερδίσει Ισραηλινούς τουρίστες, χρησιμοποιώντας -κατά τον ισχυρισμό της- το ότι δεν επέτρεψε στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της.



Πηγή : http://www.politis-news.com/

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Έλλειμμα στο «εξωτερικό εμπόριο»

ΚΑΤΑ το πρώτο τετράμηνο του 2010, το «έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο ήταν 411 εκατομμύρια δολάρια» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο. Προστίθεται ότι οι εισαγωγές ήταν της τάξεως των 451,7 εκατομμυρίων δολαρίων και οι εξαγωγές 40,6 εκατ. δολάρια. Το 69,8% των εισαγωγών και το 42,9% των εξαγωγών έγινε από και προς την Τουρκία.

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Ο κατήφορος σταματημό δεν έχει… Αερογραμμές με σπασμένα τα φτερά και πολιτικά παιγνίδια που προκαλούν

Ορατή είναι η χρεοκοπία για τις «τ/κ αερογραμμές». Ανέκαθεν η εταιρεία αυτή αντιμετώπιζε προβλήματα επειδή θεωρούνταν η εύκολη λύση για να βολευτούν κάποια άτομα από την Τουρκία είτε ως πρόεδροι, είτε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είτε ως διευθυντές. Αρκεί να αναφερθεί ότι μέχρι το 2005 οι διορισμοί στις ανώτατες θέσεις γίνονταν από την Τουρκία ενώ οι εδώ πολιτικοί διόριζαν κατά εκατοντάδες οπαδούς τους για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Σύντομα η εταιρεία κατέστη υδροκέφαλη. Σπάνια η εταιρεία διοικούνταν από άτομα που γνώριζαν, έστω και στο ελάχιστο, από αεροσκάφη και αερογραμμές. Για σειρά ετών άτομα που στελέχωναν τη διοίκηση και τη διεύθυνση της εταιρείας ήταν άτομα του υποκόσμου, με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, γκρίζοι λύκοι, απατεώνες. Ένας από αυτούς ήταν ο Τζελάλ Ακμπουλουτ -διεθνής απατεώνας κατά τη «Χουριέτ» τηςΚων/πολης - ο οποίος κατηγορήθηκε για αξιόποινες πράξεις (συνολικά 65), όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό. Καταζητείται από ΗΠΑ και Αυστραλία. Ένα άλλο πρόσωπο που άφησε εποχή και μελανές αναμνήσεις στους εργαζομένους ήταν ο φανατικός γκρίζος λύκος Ουμίτ Ουτκού. Ο κατήφορος της εταιρείας άρχισε όταν μέλη τού διορισμένου από την Τουρκία, Δ.Σ. ήταν οι Αχμέτ Νεντίμ (πολιτευτής του κόμματος Μητέρας Πατρίδας της Τουρκίας), Ιλκέρ Τουντζάι και Κουρσεμπέ Γιουρχάν (τέως υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης ). Αρκεί να αναφερθεί ότι οι κύριοι αυτοί πούλησαν στην εταιρεία Σόφιτεκ τέσσερα αεροσκάφη Μπόιγκ 727-200 των τ/κ Αερογραμμών έναντι 312.000 δολαρίων την ίδια στιγμή που η Τουρκία πούλησε μόνο ένα του αυτού τύπου έναντι 1,800.000 δολαρίων. Η Σόφιτεκ μεταπούλησε τα αεροσκάφη στη λιβυκή Μπουράκ Αιρ έναντι 2.100.000 δολαρίων. Ο κατήφορος της εταιρείας συνεχίστηκε με τις υπέρογκες δαπάνες των διορισμένων από την Τουρκία μελών του ΔΣ, οι οποίοι διέμεναν σε πεντάστερα ξενοδοχεία. Οι δωροδοκίες και το ρουσφέτι ήταν μια άλλη μεγάλη πληγή της εταιρείας. Αν και αποκαλύφτηκαν πολλές περιπτώσεις ρουσφετιού η πλέον κτυπητή ήταν η περίπτωση του Μουράτ Σαλεπτζί, Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Προσλήψεων, ο οποίος μετακλήθηκε στην Τουρκία και σύρθηκε στα δικαστήρια με την κατηγορία χρηματισμού για πρόσληψη υπαλλήλων. Η εταιρία «ΚΙΒRΙSΤURΚΗΑVΑ ΥΟLLΑRΙ» ιδρύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1974 με έδρα την κατεχόμενη Λευκωσία και με συνεταίρους τον κρατικό αερομεταφορέα της Τουρκίας, τις Τουρκικές Αερογραμμές, και το Ενοποιημένο Ταμείο Ανάπτυξης της «Τ/κ Κοινοτι κής Συνέλευσης». Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1975 στην Τουρκία με μισθωμένο αεροσκάφος. Αμέσως παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα που πήγαζαν από την εγγραφή της εταιρείας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Για να παρακάμψουν τις δυσκολίες, η εταιρεία ενεγράφη στον Έφορο Εταιρειών Κων/πολης ως τουρκική εταιρεία και αμέσως άρχισε τις πτήσεις προς Αγγλία (1981). Το πρώτο Μπόιγκ αγοράστηκε το 1991. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2005 η διεύθυνση ιδιωτικοποιήσεων Τουρκίας μεταβίβασε στο ψευδοκράτος το 50% των μετοχών που διέθεταν οι Τουρκικές Αερογραμμές έναντι του ποσού των 33 εκατ. δολαρίων οπότε δεν βλέπουμε πλέον τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου Σήμερα οι «τ/κ αερογραμμές» διαθέτουν εφτά αεροσκάφη ( ένα ΑirbusΑ320, δύο ΑirbusΑ321 και τέσσερα Βoeing 737) που φέρουν ονομασίες όπως Γκιουζέλγιουρτ (Μόρφου), Ισκέλε (Τρίκωμο) Μαγκούσα (Αμμόχωστος), Μεσάρια (Μεσαορία ). Μέσος όρο ηλικίας του στόλου είναι 6,7 έτη. Η εταιρεία πετά προς Κων/πολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Αδανα, Γκαζίαντεπ, Καισάρεια, Αντάλια, Τραπεζούντα, Αλεξανδρέττα καθώς και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, πάντοτε όμως με ενδιάμεσο σταθμό κάποιο αεροδρόμιο της Τουρκίας. Από επιστολές Τούρκων και αλλοδαπών επιβατών στον τ/κ Τύπο αλλά και από συναδέλφους Τ/κ δημοσιογράφους πληροφορούμαστε ότι οι καθυστερήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο, το προσωπικό είναι πάντοτε σκυθρωπό, οι κυβερνήτες έχουν μετατρέψει το πιλοτήριο σε χώρο υποδοχής φίλων και γνωστών. Για πολλά χρόνια οι «τ/κ αερογραμμές» είχαν το μονοπώλιο από και προς την Τουρκία. Με την πάροδο του χρόνου άνοιξαν οι αιθέρες και για άλλες αεροπορικές εταιρείες. Ενώ τα τουρκοκυπριακά φύλλα αναφέρονται καθημερινά σχεδόν στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της εταιρείας, το υπό τον Ερόλ Ατάκαν διοικητικό συμβούλιο υπέβαλε την παραίτησή του. Από 1η Ιουνίου νέος πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Φικρέτ Τσαούσογλου.
?Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα τα χρέη της εταιρείας ξεπερνούν τα 110.000 δολάρια ενώ πολλοί κάνουν λόγο για 200.000 εκατ. Αλλά και η εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών καρτών της Αγγλίας αρνείται να καταβάλει στο εκεί γραφείο των «τ/κ αερογραμμών» τα χρήματα που εισπράττονται από την πώληση εισιτηρίων επικαλούμενη φόβους χρεοκοπίας της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία λαμβάνουν τους μισθούς τους με καθυστέρηση εβδομάδων. Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων -σύνολο πέραν των 900- είναι άτομα που προσλήφθηκαν με πολιτικά μέσα με τις μηνιαίες δαπάνες για μισθούς να φθάνουν τα 3 εκατ. δολάρια. Έξοδο στο οικονομικό αδιέξοδο των τ/κ αερογραμμών προσπαθεί να εξεύρει το «Υπουργικό Συμβούλιο», το οποίο σε συνεδρία την 20-5-10 αποφάσισε όπως ορίσει πενταμελή επιτροπή η οποία να μελετήσει το θέμα και να εισηγηθεί προτάσεις αφού η ψευδοκυβέρνηση θέλει διακαώς να συνεχίσει την αποστολή της η εταιρεία. Κατά τη συνεδρία της ψευδοβουλής (3-6-10) ο «πρωθ/γός» αποκάλυψε ότι την 2-6-10 τέσσερις «υπουργοί» (Δημοσιονομικών Ερσλίν Τατάρ, Συγκοινωνιών και Εργων Χαμζά Σάνερ, Οικονομίας Σουνάτ Ατούν, Εργασίας ΤουρκάυΤοκέλ) μετέβησαν στην Αγκυρα για να συναντηθούν με τον Υπουργό Συγκοινωνιών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και να εξετάσουν σε βάθος το θέμα των «τ/κ αερογραμμών». ?Ο όμιλος Ζορλού της Τουρκίας εξέφρασε ενδιαφέρον για εξαγορά των «τ/κ αερογραμμών» αλλά δεν θα ήθελε να ζητηθούν προσφορές. Προθυμοποιήθηκε να ενισχύσει οικονομικά την εταιρεία και να συνεταιριστεί μαζί της. Τελικά δεν υπέβαλε προσφορά. Σε αντίθεση με τον Όμιλο αυτό, η αεροπορική εταιρεία ΑΤΛΑΣ ΤΖΕΤ ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για εξαγορά ή συνεταιρισμό και είναι έτοιμη για να προσφέρει ένα σεβαστο κονδύλι αλλά αρνείται να αναλάβει τα συσσωρευθέντα χρέη των τ/κ αερογραμμών. Σοβαρός υποψήφιος παρουσιάζονταν και ο εξ Ούρφα της Ν.Α. Τουρκίας επιχειρηματίας Μεχμέτ Τσελίκ ο οποίος δήλωνε ότι προσφέρει 50 εκατ. δολάρια για το 51% των μετοχών. Τελικά ούτε αυτός υπέβαλε προσφορά. Οι τουριστικοί παράγοντες και οι ξενοδόχοι παρακολουθούν με ανησυχία τα διαδραματιζόμενα στις τ/κ αερογραμμές καθ’ ό,τι διανύουμε τουριστική περίοδο και κάθε πρόβλημα στην εταιρεία θα έχει επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση. Ο αναπλ. γγ του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Χουσεϊν Μοράλ δήλωσε ότι χρεοκοπία των «τ/κ αερογραμμών» σημαίνει και χρεοκοπία του τουρισμού. Επέκρινε με δριμύτητα το ΡΤΚ το οποίο βύθισε την εταιρεία στα χρέη και το ΚΕΕ το οποίο με την πολιτική του χειροτέρευσε την κατάσταση.

Πηγή : http://www.philenews.com/

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Κοινή γλώσσα Γκιουλ -Ερογλου για λύση

ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗτων διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου και την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο «των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ότι επιθυμεί ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν μετά από συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην τουρκική πρωτεύουσα στην παρουσία συνεργατών τους. Ο κ. Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις με καλή πρόθεση και εποικοδομητικά. «Ελπίζω ότι η ευκαιρία που χάθηκε το 2004, αυτή τη φορά δεν θα χαθεί», ανέφερε. Υπέδειξε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον, προσθέτοντας ότι οι απόψεις του ΓΓ του ΟΗΕ και του Ειδικού του Συμβούλου για την Κύπρο επί του θέματος, είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Από την πλευρά του ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι στόχος είναι μια διαρκή και βιώσιμη λύση μέχρι το τέλος του 2010. Θα εργαστούν για λύση με καλές προθέσεις, λέγοντας ότι για να φτάσουμε σε λύση πρέπει και η ε/κ πλευρά να δείξει την απαραίτητη καλή πρόθεση και θέληση. Στο Κυπριακό, συνέχισε, δεν έμεινε πλευρά που δεν την ξεσκονίσαμε λέγοντας ότι ενθαρρύνθηκε από την προσμονή του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.


Πηγή : http://www.philenews.com/

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Έρογλου: Υποδοχή με φιλία, όχι με όπλα στους Ισραηλινούς

ΑΝ ισραηλινά πλοία προσέγγιζαν το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα ετύγχαναν υποδοχής με φιλία και όχι με όπλα, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος παρακολούθησε την παράνομα διεξαγόμενη στα κατεχόμενα άσκηση έρευνας και διάσωσης, είπε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι τα ισραηλινά πλοία εγκατέλειψαν την ιδέα του πλου στην Αμμόχωστο, αλλά αν κατέπλεαν με επιβαίνοντες φοιτητές θα τους άφηναν να εισέλθουν στην κατεχόμενη πόλη αν το ζητούσαν.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κατοχικός ηγέτης είπε η ισραηλινή παρέμβαση «θα θέρμαινε περαιτέρω τα νερά της Μεσογείου».
Ο Έρογλου αναφερόμενος στην άσκηση που παρανόμως έχει διεξαχθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα είπε πως ( άσκηση) έδειξε στον κόσμο ότι η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ότι ισχυρές σχέσεις συνεργασίας υπάρχουν ανάμεσα στο ψευδοκράτος και την Τουρκία. Την άσκηση, που ολοκληρώθηκε, παρακολούθησαν 10 προσκεκλημένοι από επτά χώρες και ξένοι δημοσιογράφοι.



Πηγή : http://www.philenews.com/

Ξεκινούν τα έργα για το νερό.Στόχος να αρχίσει το 2014 η μεταφορά προς την Κερύνεια

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει σιγά σιγά ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», οι εργασίες αρχίζουν σύντομα και το νερό αναμένεται να φτάσει στα κατεχόμενα το 2014.
«Για πρώτη φορά στον κόσμο εφαρμόζεται ένα τέτοιο σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Νερού (DSI) της Τουρκίας Ντογάν Γκιουντούζ. Η DSI ανέλαβε μαζί με την ιδιωτική εταιρεία Alarko την κατασκευή του έργου το οποίο θα μεταφέρει το νερό από το Αναμούρ Ντράγκον της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σύμφωνα με τον Γκιουντούζ, πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της DSI και αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα. «Οι Τ/Κ άρχισαν να ενθουσιάζονται από τώρα», δήλωσε ο Γκιουντούζ επισημαίνοντας ότι αρχίζουν σύντομα οι εργασίες του φράγματος για το οποίο έγινε διαγωνισμός στις 24 Μαΐου. «Είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να φτάσει το νερό το 2014», είπε ο Γκιουντούζ, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ζωντανέψουν τα χώματα και θα επιλυθεί το πρόβλημα νερού των Τ/Κ. Επιπλέον θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο Αναμούρ από όπου θα αντλείται το νερό. «Οι Τ/Κ έχουν μεγάλα προβλήματα με αυτό το θέμα και περιμένουν με ανυπομονησία το νερό του Αναμούρ Ντράγκον. Θέλουν να φτάσει το νερό γρήγορα και να δώσουν ζωή στα χώματά τους», είπε ο Γκιουντούζ. Οι σωλήνες θα περνούν κάτω από τη Μεσόγειο σε βάθος 250 μέτρων και το μήκος του αγωγού, που θα μεταφέρει τα αποθέματα νερού από το Ντραγκόν στην κατεχόμενη Κερύνεια, θα είναι συνολικά 76 χιλιόμετρα. Ο αγωγός θα τοποθετηθεί σε 250 μέτρα βάθος με τη βοήθεια καλωδίων τα οποία θα κατασκευαστούν από ειδικό υλικό. Το σχέδιο θα εξασφαλίσει στα κατεχόμενα την παροχή 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Τα 15 κυβικά μέτρα θα διατίθενται ως πόσιμο νερό και τα υπόλοιπα 60 για αρδευτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, αν το σχέδιο επιτύχει θα μεταφερθεί νερό στο Ισραήλ αλλά και στην Ιορδανία.

Πηγή : http://www.politis-news.com/